БСП ще подкрепят ПП, ДБ започна разговори

Снимка: Infomreja.bg

Двете партии ще изготвят в кратки срокове програма от експертните екипи

"Трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети, така че наистина да можем в следващите шест месеца или една година, в зависимост как се развиват политическите събитя, да предложим постижения, които да постигнем". Това каза съпредседателят на Демоктратична България Христо Иванов при началото на разговорите с ПП за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

По думите му: "Това управление  има смисъл, ако намерим механизм да запазим този темп на работа, който досегашният парламент наложи, и да го разширим". 

По-рано ПП разговаря за подкрепа на правителство с техен мандат с другия си коалиционен партньор БСП.

Първите консултации за нов кабинет между ПП и БСП завършиха успешно. Досегашните партньори във властта се договориха да работят за ново правителство. Двете формации отчетоха свършеното в партньорството дотук и направиха заявки да го надградят.

„Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Надявам се, че ще успеем да направим всичко за интересите на България, както първият кабинет", заяви Асен Василев след края на преговорите. 

Двете партии ще изготвят в кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случва отсега до края на годината като реформи, поясни Василев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова добави, че на срещата са коментирали всичко, което е направено до момента.

„На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко. Дадохме си сметка и за слабостите ни, една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове", добави тя.

„Министерствата, ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори, по-важно е да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите 6 месеца", посочи Нинова.

От ПП поясниха, че утре ще бъде проведена среща с представителите на ИТН, които напуснаха партията. 

По темата за изгонените 70 руски дипломати, Нинова каза, че призовават дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и да се нормализира диалогът.

„Дипломатите трябва да си влязат в ролята. Нашите да работят за българския интерес, а руските за интереса на Руската федерация. Нормализирането на отношенията преминава през диалога", каза от своя страна Асен Василев. 

Мнението на БСП съвпада с приоритетите, обявени от „Продължаваме Промяната”. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на консултациите за съставяне на кабинет.

„Радвам се, че можем да продължим разговорите и да намерим общ път занапред. Нашето мнение съвпада с вашите приоритети, обявени предварително. За борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, но искаме да допълним програмата на правителството, ако съставим такова, с няколко теми. Това са социалната политика и продължаване на социалния вектор, здравеопазване, образование и икономика, плюс вашите идеи за борба с корупцията и със стария модел на управление. Така че, нека започнем тези преговори. Надявам се да дадат резултат, ние сме на разположение", заяви Нинова. 

„Изключително се радвам, че започваме консултациите. Пред нас има тежка и отговорна задача - да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората. Нека да продължим нататък по същия начин". С тези думи от своя страна кандидатът за премиер Асен Василев посрещна представителите на БСП.

Припомняме, че в събота започнаха преговорите за нов кабинет. Днес от „Продължаваме Промяната" ще се срещнат с БСП и „Демократична България". Това става в първия от седемте дни, които номинираният за премиер Асен Василев има, за да договори подкрепа и имена за министри.

На старта на преговорите в търсене на подкрепа от ПП заявиха, че са оптимистични за свой втори кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

Източник: Нова ТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK