Асена Сербезова: Няма да има масово преминаване към онлайн обучение

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки ще бъдат затегнати на база многофакторен анализ

"При учениците ще се действа локално и няма да има масово преминаване към онлайн обучение. Това заяви здравният министър Асена Сербезова пред БиТиВи.

Противоепидемичните мерки ще бъдат затегнати на база многофакторен анализ - брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

Според Плана противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол, обясни здравният министър.

Относно липсата на медикамента Салбутамол има доставка на 25 хил. опаковки, каза Сербезова. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки Пулмикорт. По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

За проверката за доставка на бързи COVID тестове зa учениците, министърът заяви, че тече вътрешен одит на процедурата. "Не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, подготвена обаче от същия екип", обясни Сербезова.

Тя допълни, че средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните. Сербезова коментира, че не очаква недостиг на щадящи тестове.

Според нея здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи. Здравният министър коментира още нападенията над лекари през последните дни и жестокото убийство на собственичка на верига аптеки в Русе.

Насилието в нашето общество през последните години придоби размери, които са ужасяващи. Светла ѝ памет на Ери, познавах я лично, уникален човек, страхотно семейство, Каза Асена Сербезова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk