ВМРО във Варна и Русе на протест срещу повишаването на цените

Снимки: ВМРО

„Ако служебното правителство не предприеме адекватни действия – оставка“

Протестно шествие от над 50 автомобила, организирано от ВМРО, преминава през Варна. То е срещу спекулативно високите цени на електроенергията. От ВМРО – Варна, смятат, че служебното правителство не предприемат мерки в подкрепа на хората, а за подкрепа на бизнеса са заговорили едва сега, когато наближават избори. Войводите са категорични, че КЕВР не само, че не регулира ситуацията, а подпомага монополите.

Общинският съветник от ВМРО във Варненския общински съвет Венцислав Сивов, коментира, че Организацията винаги е защитавала интересите на хората. Във ВМРО в морската столица са постъпили сигнали от малкия и среден бизнес, на които сметките за ток са скочили с от 300 до 500 лева.

ВМРО в Русе също проведе пореден протест срещу високите цени. С автошествие по улиците на дунавския град участниците изразиха своето несъгласие с поскъпването на тока, спекулативния скок на горивата и на стоките от първа необходимост. Те настояват за контрол от страна на държавата, тъй като високите цени удрят както по бизнеса, така и по обикновените българи.

Тежка зима очаква бизнеса, ако не бъдат взети мерки, и тези повишения на тока, които КЕВР иска от Нова година, също ще бъдат пагубни - те пък за физическите лица. Тогава абсолютно всяко домакинство, което не го е усетило през цената на бизнеса, ще го усети по битовата сметка за ток. Настояваме за контрол на държавата върху повишението на цените. Има едно усещане за спекула в стоките от първа необходимост, при тока също смятаме, че държавата не си е на мястото, за да контролира цените. Искаме действия, а ако няма адекватни такива – от служебното правителство да си подават оставките, каза областният координатор на ВМРО-Русе Траян Тотев.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че е редно да се забави т.нар. „зелена сделка“, която създава проблеми в енергетиката. Ние не сме роби на някаква зелена утопия. Всички тези неща, които се написаха в началото на Европейската комисия, за да зарадват „зелените“, трябва да бъдат преразгледани, категоричен е Веселинов.

Ето какви са исканията на ВМРО:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK