Изтича крайният срок за регистрация на социологически агенции в ЦИК

Снимка: Infomreja.bg

ЦИК ще приема заявления за регистрация до 17:00 часа

Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции в Централната избирателна комисия (ЦИК) за провеждане на проучвания в изборния ден на 2 април. Това се посочва в хронограмата на избирателната комисия, съобщава news.bg.

ЦИК ще приема заявления за регистрация до 17:00 часа. Освен заявленията, агенциите трябва да представят удостоверение за актуално правно състояние, издадено не по-рано 31 януари 2023 г.; списък, съдържащ имената и единния граждански номер на анкетьорите по избирателни райони; изрично пълномощно от представляващото агенцията лице, когато документите се подават от упълномощено лице, като не е необходимо пълномощното да бъде нотариално заверено; методика за извършване на проучванията "на изхода" (exit-poll) в изборния ден, както и кратко описание на опита на организацията за провеждане на проучвания "на изхода".

Към момента в ЦИК са регистрирани агенциите "Галъп интернешънъл болкан" АД; "Алфа Рисърч" ООД; "Изследователски център Тренд" ООД и "Маркет ЛИНКС" ООД. Те ще извършват проучване "на изхода" (exit-poll) в изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

До 30 март агенциите, регистрирани да извършват проучвания в изборния ден, представят в Районните избирателни комисии (РИК) списък, съдържащ имената, единния граждански номер на анкетьорите и номерата на избирателните секции на територията на съответната РИК, пред които ще се осъществява анкетирането.

Анкетьорите не могат да извършват социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува. Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели, като анкетьорите са задължени да им съобщават, че участието в изследването е доброволно и анонимно. Анкетьорите трябва да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат избирателите, които ще бъдат анкетирани, без това да създава затруднения за изборния процес.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден. Изрично се забранява, под каквато и да е форма, публичното огласяване на резултати от изследванията екзитпол преди приключването и обявяването на края на изборния ден от ЦИК.

Също така резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите за народни представители не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK