Петков: Ситуацията с язовирите е критична, необходими са спешни мерки

Снимка: nova.bg

Язовир „Огоста” представлява потенциален риск, добави премиерът

Наследихме огромен проблем с язовирите, който трябва да се реши. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на МС. По думите му липсва обща стратегия, по която да се управляват обектите.

„Налице са рискови обекти в кризисно състояние. Ще изготвим обща стратегия с всички министерства, както и работна група по темата, за да сме сигурни, че имаме ясен механизъм за управлението на тези язовири. Дано това да се случи бързо, за да не ни изненада пролетта”, обясни той.

За пример министър-председателят посочи язовир „Огоста”, чието състояние е критично.

„Нужни са ясни законови промени. Нормативната уредба не е ясна. Много обекти имат повече от един собственик, имаме непредадени язовири от министерствата. Абсолютна бъркотия е. Имахме 430 язовира, които са в ДКК. От тях само 10 бяха ремонтирани, те обаче не бяха част от най-опасните като „Огоста”. Язовир „Огоста”  е вторият по-големина язовир в страната. Стената му изглежда, че не е критична, но вече има индикации, които показват, че ако не вземем мерки, има опасност през следващите месеци критичността да се покачи. Не можем да рискуваме и да си прехвърляме проблема. 35 язовира са в критично състояние, но няма регистър на обектите. Липсва и ясна стандартизация за това кой колко е опасен. Наследяваме ужасен пъзел от недобре управлявани обекти с реален риск. Има опасност тази критичност да се покачи, ако не се вземат незабавни мерки. Оказва се, че има липса и на средства. Отделените 500 милиона лева в ДКК ги няма. Язовирите не са ремонтирани. Последните 30 години не е ясно кой какво е правил”, каза още той.

Кирил Петков коментира и предвиденото изваждане на Агенцията по горите от Земеделското министерство.

„Не съществува проблем по тази тема. В коалиционното споразумение ясно е разписано, че това ще се случи, действаме по план”, допълни премиерът. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK