Спецакции срещу купуването на гласове в Самоков, Ботевград и Ихтиман

Снимка: Infomreja.bg

Има един задържан за наркотици

Пет дни преди вота поредната полицейска операция. Този път полицаите влязоха в квартали на Самоков, Ихтиман и Ботевград.

Един задържан за наркотици и един сигнал за купуване на гласове. Това е резултатът до момента от операцията в Ботевград. Образувани са две досъдебни производства за търговия с вот, но поради липса на достатъчно доказателства, са прекратени. Открити са и 14 кубика дърва без документи за произход.

Заложни къщи, казина, офиси на застрахователни компании, магазини и частни адреси са проверени в района на Ихтиман, Самоков и Ботевград.

„Самите хора, които преди години са били свързани с купуването именно на такъв вот, са се отдръпнали и обясняват, че той е много труден в момента при машинното гласуване”, обясни гл. инспектор Здравко Йотов, началник на РУ – Ботевград.

Сред най-разпространените схеми за купуване на гласове остава плащането на дългове  срещу вот за конкретна партия. Павлина, която от почти 20 години държи хранителен магазин в Ботевград, признава, че пазаруването на вересия е неизбежно.

„Все сме на вересия. Пълна тетрадка, помагаме с какво можем, все са гладни. А тези тук от махалата, кога имат пари, яко ядат. После ги свършват и все нямат пари и трябва да им помагаме”, разказва Павлина.

Между 100 и 300 лева месечно задлъжняват клиентите при Павлина. Купували основно храна.

„Ние цигари и алкохол на вересия не даваме. Ама ядене даваме”, обяснява тя.

Никой от клиентите не е споделял, че има оферта за купуване на гласове, казва още Павлина. В магазина не са идвали и дилъри на вот да питат за най-задлъжнелите клиенти.

„Те ще се радват, ако някой даде пари, ама няма такива”, казва Павлина.

Заради неиздавани редовно касови бележки магазинът ще бъде санкциониран. До затварянето му едва ли ще се стигне, но глобата ще е солена. А жителите на ромската махала в Ботевград твърдят, че засега никой не ги е търсил за предстоящия вот.

Операцията ще продължи и утре. От полицията припомнят, че проверки ще се правят и в деня на изборите. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK