Доц. д-р Димитър Сотиров: Изкупуват ябълките в Кюстендилско на символични цени

Снимка: Infomreja.bg

Стопаните срещат проблеми при реализацията на ябълковия плод

Тази година добивът на ябълки в кюстендилско е съществено по-нисък спрямо последните две - три, като причините са няколко. Сред тях не са минусовите температури, защото по - големите щети са дъждовете, обяви зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил, доц. д-р Димитър Сотиров.

По думите му не може да се говори за опасност от измръзване от късноесенни слани, защото плодовете вече са натрупали необходимите хранителни вещества.
„В кюстендилско най-много са площите на череши, сливи и след това ябълките. Средния добив на ябълки тази година е тон, тон и половина, като при добра година може да се стигне до четири - пет тона от декар. Тазгодишната продукция въпреки, че е сравнително слаба - качеството й е добро.

Стопаните срещат проблеми при реализацията на ябълковия плод, както беше при черешите, защото във веригите магазини, където се продават най-големи количества плодове има внос. Само една фирма пласира във верига магазин.

Нашата продукция стопаните трябва да реализират на свободния пазар, където е много трудно, липсват и преработвателни предприятия. Малко са търговците, които имат договори с училища и детски градини, за да реализират по-големи количества продукция. Масовият производител на ябълки е затруднен в намиране на реализация на своите плодове“, каза още доцент Сотиров.

Той обясни още, че „Винпром“ продължава да изкупува ябълки на символични цени, като миналата година цената е била 15 ст. за килограм, за което получават по 9 кг ракия на цена 3,80 лв. за килограм.

„Държавата сякаш не я интересува бизнеса, за частния производител не се прави почти нищо, освен субсидиите по европрограмите, които не могат да покрият нарасналите разходи по отглеждането на овощните  градини.

На фона на поскъпналите торове, горива и работна ръка продукцията се оскъпява, земеделските производители са принудени да продават продукцията си под себестойността“, обобщи още зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK