Министър Гечев: Всеки кмет в България ще получава цялата информация за сечите по места

Снимки: МЗм

Целта е пълна прозрачност и запазване на българската природа, заяви министърът на земеделието Явор Гечев

„Всеки кмет в България ще получава в рамките на три дни след разрешителното на каквато и да е сеч в държавата пълната информация за сечището, това се урежда с подписаното днес споразумение с Националното сдружение на кметовете на кметства” уточни още земеделският министър при откриването на  Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни.

„В момента при дърводобив кметовете на населени места не знаят къде се извършват сечите и дали са законни. Сега на практика осигуряваме пълна прозрачност какво се сече, колко е законно, с каква интензивност и се гарантира запазването на българската природа“, допълни Явор Гечев.

Кметът на Калофер Румен Стоянов и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България коментира, че в момента кметовете нямат информация за определените терени за сеч и количествата дървесина, а за тази промяна е чакана от години.

По повод провеждането на 17-ия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни министър Явор Гечев изтъкна значението на българските традиционни автохтонни породи и тяхната продуктивност и посочи, че сме длъжни да запазим този ценен генофонд. „Тези породи са уникално богатство, чрез тях съхраняваме традициите и запазваме заетостта в селските райони“, каза в заключение аграрният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK