Борел иска 3,5 милиарда евро за попълване на европейски фонд, използван за военна помощ на Украйна

Снимка: БНР

От фонда вече са отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK