Разлог почете паметта на Никола Стойчев

Снимки: Община Разлог

Отбелязани бяха 121 години от рождението и 60 години от смъртта му

Разложката общественост почете паметта на Никола Стойчев с експониране на витрина и открит урок, посветен на патронния празник на Разложката професионална гимназия.

Събитията, организирани от Община Разлог и Исторически музей- Разлог, събраха на едно място възпитаниците на РПГ “Никола Стойчев” и десетки жители на града, които се докоснаха до част от личните вещи на маестрото.

По повод 121 години от рождението и 60 години от смъртта му, Христина Манова, директор на Исторически музей- Разлог, припомни делото на Стойчев пред всички присъстващи.

Никола Стойчев е наричан от всички и млади и по- възрастни разложани “Учителю!“. Маестрото дарява ума и знанията си на разложкото общиство, за да положи основите на една модерна духовна култура.

Благодарение на него разложани и жителите на околните села могат да се похвалят с ученически хор, духова музика, църковен хор и самодейна оперета. Те се запазват като традиция години след неговата смърт, а църковният хор и духовата музика съществуват и до днес.

Той е човекът, превърнал Разлог в духовен център на околията, отдавайки здравето и живота си за това. Отива си от този свят, оставяйки любовта към музиката и човека, предаността към изкуството и себеотдаването до крайност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK