Ефективна стачка в МВнР в петък

Снимка: Infomreja.bg

Те настояват за 100 процента увеличение на най-ниските заплати във ведомството

Служители от Министерството на външните работи са готови да стачкуват ефективно от утре. Те настояват за 100 процента увеличение на най-ниските заплати във ведомството, пише БНР.

От външното ни министерство са изпратили до служебния премиер искане за 30 на сто ръст на месечните възнаграждения като за целта ще бъдат необходими 8,5 милиона лева.

Предложението за 30% увеличение на заплатите в МВнР не удовлетворява служителите, които започват от утре ефектива стачка, заявиха Мартин Колев и Людмил Илиев от Професионалното обединение на държавните служители в дипломатическата служба:

"Това би ни удовлетворило, ако годината беше 2020-а или някоя по-ранна, но на този етап това по никакъв начин не се вписва в нашите искания, която са за 100% увеличение на най-ниските заплати в системата…Ние не искаме само увеличение на заплатите, а и на командировъчните средства. От утре започваме ефективно…Ще бъдем на работните си места, това е изискване по закон, просто процесът на работа ще бъде преустановен. От централно управление над половината от служителите са се обявили в подкрепа на стачните искания".

Темата коментира и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на редовния си брифинг. Според него заплатите във ведомството са сред най-ниските:

"Въпросът е поставян неведнъж и два пъти пред министерството. Проведени са няколко срещи с представители на синдиката. Повдигнатият от тях въпрос е резонен. Действително в МВнР 20-25 г. заплатите са едни от най-ниските, което не е оправдано, разбира се. Идеята е тук да се привличат млади, кадърни, способни кадри…Надяваме се на позитивно решение на поставения от синдиката въпрос".

Министърът на външните работи е подготвил предложение до служебния премиер с искане за 30% увеличение на заплатите във ведомството:

"Въпросът е доколко финансовата рамка на тоя етап позволява определен процент на увеличение на заплатите, а че такова увеличение е необходимо, това е безспорен факт", коментира Коджабашев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK