Йорданова обяви, че ще има "Магнитски" в БГ вариант

Снимка: БГНЕС

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че ще има законодателство по типа "Магнитски" пред БНР. "Няма да се откажем да работим по тази тема - законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро", каза Йорданова относно законодателство тип "Магнитски".

"Изключително труден за решаване е този въпрос от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква да е точно процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека", каза Йорданова.

Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието. В момента това не е приоритет за ведомството, уточни Йорданова.

"Текстът, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите", настоя тя.

Към момента се обсъждат три варианта на българския закон "Магнитски". 

Правосъдното министерство е разписало като срокове заложените в коалиционното споразумение и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Йорданова.

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията, стана ясно от думите й.

Правосъдният министър изтъкна, че при антикорупционния орган има дебат - едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, допълни Надежда Йорданова.

"За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция", категорична бе министърът.

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока.

"Към настоящия момент не виждам основания за удължаване", допълни Йорданова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK