Зам.-министър Граматиков: Укрепено е локално свлачище в местността Ъгъла на кв. „Сарафово“

Снимки: МРРБ

С финансиране от МРРБ е ликвидирано свличането на земни маси в района между Бургас и кв. „Сарафово“

До края на седмицата започва работата на приемателната комисия за въвеждане в експлоатация на изградените укрепителни съоръжения на локално свлачище в местността Ъгъла на бургаския квартал „Сарафово“. Предстои и издаването на акт 16 за обекта.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който провери на място извършените строителни дейности и остана доволен от свършената работа. В инспекцията се включи и директорът на Областно пътно управление – Бургас инж. Митко Порязов. Двамата разгледаха цялостното съоръжение, което е направено по всички изисквания.

Свлачището се активира в началото на 2018 г., след продължителни интензивни валежи, по склона между пилотната конструкция и главния свлачищен отстъп на свлачище "Сарафово". Укрепителните дейности започнаха в края на 2020 г., като са вложени малко над 2,3 млн. лв. Изградени са масивна защитна стена от габиони, отводнителна система, контролно-измервателни системи, дренажи и др. Местност Ъгъла обхваща територията, разположена между Атанасовското езеро и Черно море, от солниците до пътя Варна - Бургас и рибарското пристанище.

В началото на годината завършиха строителните дейности и по укрепване на цялата свлачищна зона в кв. „Сарафово“, която бе от най-активните по Черноморското ни крайбрежие. Строителните дейности  започнаха с финансиране от МРРБ през 2016 г.

В района са изградени брегоукрепително съоръжение (дамба) с дължина 1430 м, пилотни конструкции с дължина 1261 м, дренажни ребра за отводняване на територията, както и 2000 м канавки за отвеждане на водните количества. Реализирани са  и паркоустройствени мероприятия, като е озеленена е територия с площ 36 декара, в която са изградени мрежи от алеи с дължина 1340 м.

С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения се предотвратява развитието на свлачищните процеси в територията. Осигурява се устойчивостта на терена, гарантира се надеждната експлоатация на техническа инфраструктура и бъдещото населено място в м. Ъгъла, намалява се рискът от разрушаване на вече изградените брегоукрепителни съоръжения.

Сега крайбрежният участък от брега на Черно море с дължина 1,5 км е укрепен, озеленен и благоустроен и представлява привлекателно място за спорт и отдих за жителите на кв. „Сарафово“ и гостите на града. Това ще доведе до развитие на туризма в района. Направена е връзка между двата етапа, както и връзка на кв. „Сарафово“ с Бургаските солници и плаж „Сарафово – юг“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK