Радев на приема в НИМ: Само на 24 май България е единна, усмихната и уверена

Снимка: Президентство

В Бояна тази вечер се събраха учени, артисти, писатели и хора на изкуството

Обществото ни ще преуспее, когато обединим усилия в името на духовното развитие, достойнството и благоденствието на нашия народ, а образованието, науката и културата са на почит. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Държавният глава и неговата съпруга са домакини на събитието по случай днешния празник. По традиция то се проведе в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общности, ръководители на образователни институции, преподаватели, дейци на културата, общественици, хора на изкуството и представители на държавните институции.

В приветствието си към гостите президентът посочи, че културата, просветата и духовността са дълбоко вградени в българската държавност и идентичност. "Когато днес чакаме да ни оценят и признаят, за да станем формално пълноправни членове на европейското семейство, нека не забравяме, а и другите да знаят, че много преди възникването на редица европейски държави, ние сме били сред водещите в културното развитие на континента. Били сме пример за просветена държавност", заяви Румен Радев и допълни, че този исторически факт трябва да е отправната ни точка във всички наши действия и достойно поведение. Президентът открои редица значими процеси, които започват в България и днес са вградени в културния код на Европа, като българската азбука, славянската книжовност и богослужение, богомилството. Това е неоценимо културно богатство, което е разпространявано из континента през вековете, а съвременните българи носят колективната мисия да опазят неговата неоценима стойност, посочи Румен Радев, съобщават от прессекретариата на президенството.

По думите на държавния глава, обществото ни ще постига повече успехи, когато талантът, трудолюбието и почтеността на съвременните будители получат заслуженото обществено признание. Румен Радев изрази признателност пред делото на хората на изкуството и перото, които поддържат обществената съвест жива и разнасят славата на Родината далеч извън нейните предели, благодари на академичните и научни среди, на учителите, на дейците на читалищното, библиотечното и музейно дело. "Благодаря ви, че съхранявате вековната ни култура и я обогатявате с таланта си, както и за това, че със слово и дело градите бъдещето на България", обърна се президентът към гостите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK