Извънредна среща на върха на страните членки на Организацията на тюркските държави ще се проведе днес в Анкара

Организация на тюркските държави/ Снимка: ОТД, сайт

Очаква се да бъде обсъден механизъм за гражданска защита при природни бедствия

 Извънредна среща на върха на страните членки на Организацията на тюркските държави (ОТД) ще се проведе днес в президентския дворец в Анкара, съобщиха турските медии.

Очаква се на срещата да бъде обсъден въпросът за формирането на механизъм за гражданска защита при природни бедствия, заяви генералният секретар на организацията Кубаничбек Омуралиев.

За да се предотвратят трагедиите, свързани с природни бедствия, се планира на срещата на върха да се обсъди създаването на механизъм за гражданска защита. Важно е да се предотврати повторението на бедствия като земетресенията през февруари в Турция и в други страни. Ето защо имаме нужда от този механизъм, каза вчера Омуралиев, цитиран от Анадолската агенция.

Лидерите на страните членки на ОТД ще обсъдят и дейността на Тюркския инвестиционен фонд, каза той.

Срещата ще бъде председателствана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Преди това ще се състои заседание на външните министри на страните от ОТД.

Членки на все по-влиятелната организацията са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни наблюдателки. Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави.

На днешната среща на върха в качеството на наблюдател е поканена и т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK