Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ

Снимка: nova.bg

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Блинкен и по време на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Северна Македония. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка. nova.bg

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK