Министрите в оставка предадоха щафетата на служебните министри

Обзор на събитията

Министерство на външните работи

Встъпихме официално в длъжност с екипа от  зам.-министрите в служебния кабинет.  С министър Терзийски започнахме обсъждането на някои от приоритетните задачи, сега ще продължим разговора,  за да придобием максимална информация за състоянието на МВР в общ план. На етапа не можем да говорим за детайли, необходими са може би няколко дни, независимо от сгъстения срок на служебния кабинет, за да се навлезе истински в проблематиката на това голямо ведомство - сложно и отговорно, заяви пред медии министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Ще подходим с нужната отговорност, главно във връзка с подготовката  на предстоящите на 11 юли т.г.избори и ще вземем всички мерки, предвидени от закона за функционалната  дейност и правомощията на МВР, така че да гарантираме на обществото честни, прозрачни избори, които няма да има основание някой да оспорва.  Ще обърнем много сериозно внимание да не се допуска купен вот, защото той изкривява политическата картина на страната, което не е в интерес на никого и уронва престижа на България пред света. Това е приоритетната ни задача, беше категоричен вътрешният министър.

Други задачи в общ план са тези, които МВР изпълнява и дължи на обществото – спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Предстоящите месеци са предпоставка за засилване на миграционния натиск- противодействието му и опазването на границите ни е една изключително тежка и отговорна задача, която МВР изпълнява. 

Досегашният вътрешен министър Христо Терзийски пожела успех на новото ръководство, той не скри емоцията на дългогодишен служител във ведомството и увери, че ще съдейства с всичко, което е необходимо.

 

Министерство на вътрешните работи

„Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията и мога да Ви уверя, че това ще бъде веруюто ми на служебен министър“, заяви новият служебен министър на външните работи Светлан Стоев на церемония по предаването и приемането на поста от досегашния вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР.

„Основното мото на новото правителство ще е почтеност, прозрачност и приемственост. Работейки толкова години в МВнР, и познавайки голяма част от колегите, Ви уверявам, че това ще важи с пълна сила“, каза Светлан Стоев. „Ще разчитам на помощта на всички за осъществяване  на нашите приоритети, които няма да са нови“, допълни той.

Министър Стоев заяви, че с голяма част от същия професионален екип на министерството ще продължи линията на приемственост и защитата на националните интереси. „Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че не е на прав път“, подчерта той.

По отношение на политиката към Република Северна Македония Светлан Стоев изтъкна, че служебното правителство няма оторизация да променя рамковата позиция на България, която е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. „Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на Република Северна Македония. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство“, каза той.

„Ние винаги сме били искрен приятел на Република Северна Македония и се надявам да продължим да бъдем. Убедена съм, че България е държавата, която повече от всички членове на ЕС иска Република Северна Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане с цената на българския национален интерес“, подчерта и Екатерина Захариева.

Тя представи новия служебен министър и направи преглед на постигнатото по време на мандата си.

„Със Светлан Стоев имах удоволствието да работя като министър на външните работи – той е дългогодишен служител, с 35-годишен стаж в министерството, три пъти е бил посланик на Република България“, каза Екатерина Захариева. Тя припомни, че той е бил директор на Държавния протокол в най-отговорните председателства за България досега, включително по времето на председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г., и му благодари за съвместната работа. Екатерина Захариева подчерта, че за българското председателството се говори и до момента като за едно от най-добре организираните. Фактът, че години по-късно няма председателство, което да не е поставило нашия приоритет за европейската перспектива на страните от Западните Балкани като централна тема, доказва неговата успешност.

Сред постиженията  тя изтъкна и присъединяването на България към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз,  напредъкът по пътя към членство в ОИСР, включително членството на страната ни  в Агенцията за ядрена енергия на организацията, подобряването на административните услуги за граждани от страна на МВнР.

„Българската  дипломация и администрация доказа, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и да реализираме политики и да постигаме съгласие по важни за ЕС въпроси“, заяви Захариева.

Министър Стоев отправи благодарност към Екатерина Захариева за нейната работа, включително за откриването на нови посолства по време на нейния мандат.

„Основната функция на дипломацията е диалогът и създаването на контакти. Надявам се това да бъде приоритет и на следващия министър – да разширява, а не да затваря този обмен между държавите“, заяви Стоев.

 

Министерство на енергетиката

Новият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството днес. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономика, както и мерките, които са предприети за българския бизнес в системата на министерството в период на криза.

Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение, за да гарантираме стабилност на българската икономика.

 

Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването доктор Стойчо Кацаров още в първия си работен ден прие представители на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), „Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ и граждани, участници в протеста „ Корупцията дере и вашите кожи“.  Тяхното искане е за предприемане на бързи действия за затваряне на единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа. Проблемът е в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите, обясни министър Кацаров . Затова Министерство на здравеопазването ще поиска становището на експертите от МЗХГ.

 

Министерство на земеделието, храните и горите

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, веднага, след като встъпи в длъжност. Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита.

Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ", която е един от организаторите на протеста, заяви, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата. „Тази ферма не трябва да съществува“, категорична бе Петя Алтимирска.

Природозащитниците връчиха папка с документи във връзка с дейността на фермата. Мая Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка.

Министър Бозуков се ангажира да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

Министерство на културата

На кратка церемония по приемственост днес в Министерството на културата новият министър на културата проф. Велислав Минеков пое поста от досегашния министър Боил Банов.

 На събитието присъства и част от новия екип на ведомството.

Спазвайки дългогодишната традиция, Боил Банов символично предаде на новия министър на културата проф. Минеков фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника и му пожела успех.

Министерство на младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството.

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“, заяви министър Кузманов.

 

Андрей Георгиев Кузманов получава средното си образование в Централното спортно училище „Олимпийски надежди“, а след това завършва Националната спортна академия в София през 1991 г. Дипломиран учител е по физическо възпитание и треньор. Магистър е по „Физическо възпитание“.

Бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой.

В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове.

Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата.

Президент е на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.

 

Министерство на образованието и науката

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който днес пое поста от своя предшественик Красимир Вълчев.

Проф. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип в Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал.

Министър Денков благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

„Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел“, каза Красимир Вълчев при предаването на поста и подчерта добрата приемственост в управлението на образователната система. Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

 

Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Георги Панайотов от служебния кабинет на министър-председателя Стефан Янев встъпи в длъжност днес, 12 май. На официална церемония в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната досегашният министър Красимир Каракачанов, чийто четиригодишен мандат изтече, сдаде поста на министър Георги Панайотов и пожела успешна работа на него и на екипа му. 

 

„Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив затова да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности. За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават“. Това каза министър Красимир Каракачанов в словото си при сдаването на поста. Той благодари на висшето военно ръководство на Министерството на отбраната за съвместната работа. 

Министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. „Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия“, посочи той. 

По думите му, способностите на българските въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана. „Най-голямата способност на Българската армия са нейните кадри, нейните генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници и цивилни. Затова искам да заявя, че съм тук, за да работя с вас за подготовката на войските и нормалното функциониране на Министерството на отбраната. В момента се провеждат учения, предстоят и нови (както национални, така и по линия на НАТО), предстои Среща на върха на Северноатлантическия пакт, както и подготвянето на изтеглянето на българския контингент от Афганистан. Чака ни много работа, макар и за кратко време. Искам да изразя надежда, че с вашата подкрепа ще доведем до една стабилна среда на сигурност, така че България да посрещне спокойно предстоящите избори, а също така да бъде един предсказуем и стабилен съюзник в рамките на НАТО“, посочи още министър Панайотов. 

По традиция новият министър на отбраната Георги Панайотов получи от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство. Той бе запознат с ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия и представи част от екипа си, който ще се допълва в следващите дни. 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството


Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес.

Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър.

 

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството. 

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети. 

 

Министерство на труда и социалната политика

Основният ми приоритет ще бъде да се възстанови заетостта след ковид пандемията и да се повиши качеството на работната сила, включително чрез придобиване на нови умения, за да може безработните да намерят по-бързо работа. Акцент в работата ми като министър на труда и социалната политика ще бъде и осигуряването на подкрепа за уязвимите групи, които пострадаха най-много от пандемията. С мисъл за гражданите и бизнеса ще работим по възможно най-добрия начин да преодолеем последствията от нея. Това каза вицепремиерът по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на приемането на поста от Деница Сачева.

Министър Донев подчерта, че мерките, които са ефективни и работят добре, ще продължат да се прилагат, а тези, които имат нужда от подобрения, ще се коригират, за да може гражданите да получат най-добрата защита и подкрепа. Ще работя почтено, прозрачно и професионално. Вярвам в професионализма на служителите в Министерството на труда и социалната политика. Заедно ще успеем да постигнем по-добри резултати с ефект за българските граждани и бизнес, така че последствията от пандемията от Ковид-19 да бъдат минимизирани, каза министър Донев.

Бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева подчерта, че оставя ведомството в добро състояние. Всички мерки в подкрепа на бизнеса са обезпечени. Предстои следващото правителство да реши как ще ги продължи. Това е важно особено за туристическия сектор, обясни Сачева.

 

Министерство на финансите

„Благодаря на господин Ананиев, че въпреки продължаването на кризата след първото, най-тежко, тримесечие е успял с преструктуриране на разходи да продължи мерките за подпомагане до края на м. май. Оттук нататък трябва да се търси начин, в рамките на утвърдения бюджет, дали и как тези мерки могат да бъдат продължени и в каква степен.“ Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на официалното приемане на поста от министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев. „Задачата на Министерството на финансите в следващите два месеца ще бъде насочена към това да се осигури ресурс за гражданите, самонаетите и бизнеса, така че да можем да подпомогнем и икономиката, и обществото да се справят с тежката икономическа ситуация, причинена от пандемията“, отбеляза той и допълни, че в работата си ще разчита изключително много на колегите в министерството, тъй като там работят едни от най-подготвените професионалисти.

„Предавам държавата в добро финансово състояние, с една от най-стабилните фискални политики, с най-нисък дефицит  и сред трите страни с най-нисък дълг спрямо БВП“, заяви от своя страна Кирил Ананиев. „Изпълнението на бюджета и приходите засега вървят много добре, към края на април бюджетът е на излишък, размерът на фискалния резерв е 8,8 млрд. лв. Държавата има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят. До края на месеца ще постъпят около 511 млн. евро по инструмента SURE за мерките за справяне с пандемията“, обясни той. Кирил Ананиев обяви, че МФ вече е предприело необходимите стъпки със съответните институции, така че да подпомогне служебното правителство в изготвянето и одобрението на план-сметката за изборите навреме.    

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK