Румен Радев: Над 90% от авариите по електропреносната мрежа са отстранени

Снимка: Infomreja.bg

684 са екипите, които работят на терен, добави той

Над 90% от авариите по електроразпределителната мрежа са отстранени. От 12 185 засегнати трафопоста,  90% от тях са поправени с подсигурено електрозахранване. Това каза в предаването „Здравей България” по NOVA министърът на енергетиката Румен Радев.

Той уточни, че все още има малки населени места без ток, а екипите работят по проблемите. „Напълно разбирам гнева на хората. Ситуацията е извънредна. Мокрият и обилен снеговалеж доведе до счупени клони  и паднали дървета. 684 са екипите, които работят на терен”, каза министърът.

Радев добави, че големите щети са били по стълбовете. Основен проблем е трудният достъп до тях и невъзможността да бъдат достигнати, въпреки високопроходимата техника. Проблемите са най-вече в прекъсване на трасетата”, добави още той.

„Мрежа се поддържа не само с ремонт, а чрез рехабилитация. Поетапно трябва да се върви към премахване на въздушните трасета и преминаване към подземни, добави” Радев. По думите му КЕВР като регулатор следи инвестиционните програми.

"Голяма част от мрежата не е в добро състояние. Мрежите имат нужда от по-големи инвестиции. Таксите достъп и пренос са около 10% от дадена сметка”, каза Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK