Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина

Снимка: Infomreja.bg

Ако Радев наложи вето на бюджета, ще е зле, допълни той

Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени, заяви финансовият министър Асен Василев в свое изявление в Министерството на финансите.

 "Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", коментира министърът.

Финансовият министър подчерта, че се видя, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина. „Изпълнението към края на октомври е бюджетен дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е постижим без никакви проблеми“, обясни той. Василев допълни, че държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна, да правят сериозна инвестиционна програма, като всичко това трябва да става в рамките на 3%.

Министърът на финансите обясни, че що се отнася до вноската за „Газпром“, тя е начислена към „Газпром“. „В момента „Газпром“ оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата ни закона според тях. В момента, за да изчистим и това законодателно, вървят промени на второ четене, знаете, в Закона за санкциите. Българското правителство има пълно намерение да си събере вноската от „Газпром“, категоричен е Василев.

Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчния закон и българските граждани, по думите на финансовия министър, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента.

На въпроса заплашен ли е „Булгартрансгаз“, както твърди президентът, Василев отговори: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от декапитализация към момента, така че в това също няма място за притеснение.“

Василев обясни, че „Газпром“ ще стане задължено лице пред българския закон като ползвател на българската инфраструктура и това ще позволи на Агенция „Митници“ и НАП да усвоят гаранцията, която „Газпром“ има дадена, която може да бъде усвоена. „Там, знаете, че има гаранция за над 1 милиард по баланса, който е свързан с преноса на газ, която е към „Булгартрансгаз“ и българската държава“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK