Какви са приоритетите пред новия служебен кабинет? Говори президентът Радев

Снимка: БГНЕС

Президентът назначи днес новото служебно правителство

Четири месеца след предсрочните избори и след три неуспешни опита 48-ото Народно събрание да състави редовен кабинет, президентът Румен Радев назначи днес новото служебно правителство, като ги поздрави за постигнатото дотук, но открои и бъдещите им приоритети.

След като отбеляза, че основната му задача ще бъде да организира петите предсрочни избори за парламент за последните две години, държавният глава открои успехите на първия кабинет на Гълъб Донев, сред които укротяване на галопиращата инфлация, подивелите цени, липсата на природен газ, замразените инфраструктурни проекти, липсата на закони по Плана за възстановяване и развитие.

"Въпреки ограничените инструменти вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да овладеете кризите, да проведете честни избори", настоя Радев.

По думите му, в енергетиката само за няколко месеца е бил извършен огремен скок, като са се организирали първите прозрачни търгове за доставки на втечнен газ, като е постигната реална диверсификация, която се е отразила и върху цената.

"Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската цена в Европа", категоричен бе президентът.

"България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които се поставяме в много добра позиция на Балканите, като допринасаме за енергийната ситурност на нашите партньори и съюзници", отбеляза той.

"За първи път държавата с цялата си мощ стъпи на Капитан Андреево, като се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, в МВР започнаха оздравителни процеси", отбеляза още държавният ни глава.

Президентът набеляза и основните приоритети, върху които кабинетът "Донев" 2 ще трябва да наблегне, след като цените на стоките продължават да растат, а българите да обедняват и да гледат с тревога към бъдещето.

"Оснивният ви приоритет трябва да е покупателната способност на българите и обедняването, ограничаване на мополите и спекулата, подкрепа на родните производители и агресивно провличане на чужди инвеститори", настоя Румен Радев.

Според него сигурността също остава постоянен ангажимент на правителството, затова "и очаквам работата за проектите за модернизация на армията да продължи да се развива, още по-голямо укрепване на границата, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, за укрепването на държавността, правосъдната реформа".

Президентът се обърна към служебния кабинет с думите, че очаква и изграждането на Националната детска болница да продължи да се развива с ускорени темпове, както и проектът за въздушна спешна помощ да се осъществи.

"Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще", подчерта Радев.

Според него участниците в идната предизборна кампания ще се опитат да си приписват успехи на служебното правителство. 

"Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани", каза президентът и прочете Указ 27, с който назначава служебното правителство с премиер Гълъб Донев:

Състав на кабинета:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

На свой ред новият стар служебен премиер Гълъб Донев обяви, че той и колегите му няма да участват в създаването на нови разделителни линии в обществото, ще работят за всички българи и няма да се намесват в изборите, макар и да очакват политически удари в тази посока.
 
"До вчера бяхме стотното правителство на България, днес сме 101-то, и причината за това е една: 48-то НС въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство. Да си министър втори мандат има сериозно предимство: знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър", посочи той.
Според него много министри от неговия екип ще бъдат обвиняване за провали.
 
"Ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС. Вчера чух какво очакват от нас някои вече бивши депутати. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци: Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения.
 
Наш приоритет в следващите 2 месеца ще е организацията на честни, демократични и свободни избори, и този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в ИК, гласувани от мнозинството от депутатите в 48-то НС", добави Донев.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK