Радев: Ще се радвам да открием новия интерконектор до края на годината

Снимки: Президентство

Това каза държавният глава след срещата си със сръбския президент Александър Вучич

Газовата връзка със Сърбия е залог за бъдещето и израз на волята на нашите страни не само да развиваме двустранните отношения, но заедно да градим визия за общо европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на специализираните строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) на българска територия.

В събитието участва и президентът на Република Сърбия Александър Вучич. Двамата държавни глави проведоха среща в рамките на събитието, на която бяха обсъдени въпроси от дневния ред на двустранните отношения, последващото задълбочаване на свързаността и насърчаването на икономическия обмен, туризма и връзките между гражданите на двете страни, българското национално малцинство в Сърбия и развитието на добросъседски отношения.

Българският държавен глава посочи, че изграждането на междусистемната газова връзка има стратегическо значение и е важна стъпка в задълбочаването на партньорството със съседна Сърбия, като това допринася за развитието на целия регион.

 Президентът открои ползотворното сътрудничество с Европейската комисия, което води до взаимни ползи не само за България и Сърбия, но и създава реална диверсификация и сигурност на доставките за Югоизточна Европа. С реализацията на проекта България получава разширен достъп до европейските пазари, а Сърбия ще получи достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море, благодарение на наскоро въведения в експлоатация интерконектор между България и Гърция, както и споразумението на страната ни с Турция за достъп до техните терминали за втечнен газ.

„Разширеното сътрудничество води до повече възможности, по-големи количества газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и по-устойчива икономика“, заяви президентът Румен Радев. Той открои активната роля на страната ни за енергийна свързаност в региона, както и като надежден партньор за пренос на природен газ и като доставчик на електрическа енергия.

България е третият най-голям нетен износител на електрическа енергия в Европа и именно страната ни беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи на Западните Балкани. „При доброто сътрудничество между нашите страни можем заедно да преговаряме и да постигаме по-добри цени и условия“, посочи държавният глава. Румен Радев изрази очакването си предвиденият срок за строителните дейности да бъде спазен и до края на настоящата година газовият интерконектор между Сърбия и България да бъде завършен.

Президентът Александър Вучич изрази удовлетворението си от това, че България и Сърбия реализират голям общ проект като газова връзка между двете страни, която е от голямо значение не само за двете държави, а и за нашия регион. „България е добър и сигурен приятел не само в добри, но и в трудни времена“, подчерта президентът Вучич.

В церемонията участваха министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Джедович, генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, изпълнителните директори на „Булгартрансгаз“ и "Главболгарстрой" Владимир Малинов и Калин Пешов, ангажирани с реализацията на проекта, както и началник отдел Финансиране на проекти за енергия и възобновяема енергия по Механизма за свързване на Европа в CINEA Беатрис Кода.

Във видеообръщение европейският комисар по енергетиката Кадри Симпсън подчерта значението на енергийния проект за цяла Европа. „Горди сме, че Европейската комисия подпомага изпълнението на този проект, който ще подпомогне енергийната независимост и диверсификация в региона“, посочи Симпсън.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) е финансирана от Механизма за свързване на Европа. Тя ще бъде с обща дължина около 170 км. от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км. на българска територия. Газопроводът бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK