Стартира поканата за изграждане на ГКПП „Клепало“

Снимка: МРРБ

С над 15 млн.евро програмата ще повишава конкурентоспособността

Стартира поканата за изграждане на ГКПП-„Клепало“ между България и Северна Македония. Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически проект в новата Програма за трансгранично сътрудничество България -Република Северна Македония 2021-2027. Решението бе взето в рамките на  първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Струмица. На него бяха одобрени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт, който ще се финансира с над 10.3 млн. евро от програмата. Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление в Република Северна Македония.

„Това реално е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще реализираме една 20-годишна мечта на жителите от региона, при това в много важен момент в развитието на отношенията между двете държави“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, която съпредседателства заседанието. Тя допълни, че изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик между двете държави, ще стимулира икономическото развитие на региона и ще осигури директен достъп до магистрала „Струма“, която е важна част от трансевропейската транспортна мрежа.

Програмата ще подкрепя и инвестиции в зелена инфраструктура за постигне на по-здравословна, естетична и функционална среда в населените места чрез изграждане на подходящи зелени пространства.  За целта са предвидени над 5.2 млн. евро по Приоритет 1 „По-зелен трансграничен регион“.

При реализацията на Приоритет 3 „Интегрирано развитие на трансграничния регион“ ще се следва специално разработената Териториална стратегия. Тя ще се управлява от Ръководен борд, който проведе учредителното си заседание в Струмица. По време на срещата стратегията беше одобрена единодушно и бяха избрани двамата съпредседатели на борда – Илко Стоянов, кмет на Благоевград и Андреа Златкова, координатор в Центъра за развитие на източния регион за планиране на Република Северна Македония. Членове на борда са заинтересованите страни от трансграничния регион, които са участвали в изработването на стратегическия документ – регионални и местни власти, професионални организации, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Териториалната стратегия се фокусира в две направления: повишаване на конкурентоспособността на местната икономика чрез технологична трансформация и насърчаване на целогодишния туризъм с интелигентни решения. За проекти в тези области са определени 15.6 млн. евро, представляващи половината от средствата по програмата. Отварянето на мерки по стратегията ще започне през първата половина на 2023 г., съобщават от министерството на регионалното развитие.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK