Пеевски: Добре би било президентът отново да си прочете правомощията

Снимка: БГНЕС

Бърз коментар на коментара по оста ДПС - "Дондуков" 1

С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание. Добре би било Президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях.

Такъв е коментарът на Делян Пеевски часове след изявлението на Румен Радев от Сърбия.

Председателят на ПГ на ДПС заявява в текст, изпратен до медиите:

Неслучайно Конституцията е предвидила точно това разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента и държавността от подобно въздействие. Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност.

С промените в Конституцията, за които народните представители показаха политическа воля  и съгласие,  този срамен епизод от политическата ни история приключва и никога няма да може да се повтори. Необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана точно от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва. България днес има нужда от политическа стабилност, с ясна евроатлантическа принадлежност и управление, в полза на хората, коментира още Пеевски.

Припомняме, че Радев заяви пред сръбски журналисти: Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга на Конституцията.

По думите на държавния глава има критично важни въпроси, върху които парламентът следва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван и оправдание за необходимостта от съществуване на управляващата коалиция. Президентът е категоричен, че няма как да внесе свои предложения за промени в основния закон, предвид рекордно ниското обществено доверие в настоящото Народно събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK