На 1 октомври по интерконектора от Гърция ще потече газ и ще доведе до реална диверсификация

Снимка: Infomreja.bg

Това казаха енергийният министър и президентът

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е проект от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но и за постигане на реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за България и за страните от Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - „Ай Си Джи Би“. Изясняването на реалното състояние на проекта и необходимите действия за неговото максимално бързо и ефективно завършване, бяха във фокуса на разговора. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Държавният глава открои важността на проекта за гарантиране на стабилното икономическо развитие на България, както и в подкрепа на европейската политика за укрепване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители. „С президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис винаги сме имали консенсус за значимостта на този проект и единомислие за неговото своевременно изграждане“, подчерта Румен Радев. По думите на президента значимостта на този проект в условия на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и на растящи цени, само ще нараства в бъдеще и България ще подкрепи усилията за неговото пускане в редовна експлоатация възможно най-скоро.

Затова държавният глава изрази надежда останалите довършителни дейности по газовата връзка, сред които интеграцията на системата за управление и контрол и строително-монтажните работи за неговата  безопасна експлоатация, да бъдат приключени в съответствие с националното и европейското законодателство и при пълна мобилизация, както на строителя „Авакс“ и на възложителя „Ай Си Джи Би“, така и с подкрепата на българското правителство.

Антонис Митзалис, собственик на „Авакс“, увери, че от фирмата осъзнават колко важен е този проект за България и региона и работят усилено, за да го приключат успешно. По думите му фирмата е направила разчет във времето и строителните работи ще бъдат завършени по най-експедитивен начин в първите седмици на септември. Митзалис заяви, че дружеството ще осигури двугодишен гаранционен период, в който ще се извършва и поддръжката на интерконектора.

Проектът е на финалната права, заяви от своя страна Теодора Георгиева -изпълнителен директор на фирмата възложител на строежа „Ай Си Джи Би“. "Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя готов за експлоатация, в унисон с всички изисквания в законодателството в България“, заяви тя. По думите й основните дейности са изпълнени, но има съпътстващи работи, които са задължителни, преди проектът да бъде въведен в експлоатация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK