Президентът: Новата ЦИК се нуждае от 60 дни, за да свърши работата си

Снимка: Президентство

Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК

Трябва да направим така, че новата Централна избирателна комисия да има 60 дни за работа, иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес. Tова заяви държавният глава Румен Радев на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции, на които бяха представени техните номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до два месеца от датата на разпускане на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни, подчерта Румен Радев.

Затова, по думите на президента, трябва да се работи експедитивно и отговорно по реда и по начина, определен с промените в Изборния кодекс, за да могат измененията в закона да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание.

Политическата логика на изборното законодателство диктува парламентарно представените партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на Централната избирателна комисия, посочи още Румен Радев. Президентът добави, че това изисква спокоен диалог, конструктивност, които понякога трудно се постигат, но очаква от партиите да отговорят на очакванията на обществото.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и „БСП за България“, по двама ДПС и "Демократична България" и един представител от "Изправи се! Мутри вън!". Президентът обяви още, че след като бъдат подадени и проверени необходимите документи на предложените представители,  публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще се проведе на 7 май, за

да може на 11 май да се обнародва указ и да се гарантира организиран изборен процес.

Държавният глава отново коментира и тиражираните манипулации и неистини, че президентът посочва, определя и избира състава на ЦИК и нейното ръководство, което е категорично невярно. „Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава. Президентът единствено с акт, както е определено в закона, обнародва вашето решение“, обърна се Румен Радев към представителите на парламентарно представените партии и коалиции. 

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за председател на Централната избирателна комисия е Красимир Ципов. Това беше и единствената номинация за председателския пост в комисията, направена по време на срещата. Другите кандидати на парламентарната група ще бъдат обявени след уточняване на ръководните позиции.

От ПГ на "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ПГ на ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От ПГ на "Демократична България" номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ "Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

Публичното изслушване на номинираните кандидати ще се състои на 7 май в президентската институция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK