Откриха изложба, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Снимка: Прессекретариат

Сред участниците в събитието бе и президентът Румен Радев

В дни на изпитание българската държава и народ издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност, като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветени на справедлива кауза. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на документалната изложба, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

Сред участниците в събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Гълъб Донев, министри, дипломати, представители на Българската православна църква, на академичните среди, на еврейската общност у нас и на организациите на българските евреи в Държавата Израел. Почетен гост бе известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар, автор на книгата „Спасение“, посветена на събитията през пролетта на 1943 г., довели до спасяването близо 50 хиляди български евреи.

В словото си държавният глава Румен Радев припомни как в един от най-мрачните периоди на човешката история България, вече преживяла две национални катастрофи, прави всичко възможно, за да избегне въвличането си в поредната война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия и загубения си неутралитет обаче, българските институции отхвърлят антисемитизма, а българският народ не променя доброто си отношение към своите приятели, съседи, съученици и колеги евреи. „Комисарството по еврейските въпроси не се наложи над българските парламент и правителство, а Хитлер не пречупи решението на цар Борис III да не допусне депортацията на нито един български поданик извън пределите  на България“ посочи президентът.

„В историята ни завинаги ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от правителственото мнозинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните духовни водачи на Българската православна църква, която тогава е част от държавата“, подчерта президентът. Румен Радев открои и важната роля и активната обществена позиция на редица научни и професионални сдружения, на интелектуалния елит, останал верен на традициите на своя български народ и държава, както и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива.

Държавният глава напомни, че осем десетилетия след спасяването на българските евреи обществото ни остава в дълг към паметта на спасителите заради идеологическите пластове, затъмнили делото на достойните. „Длъжни сме да опазим чист спомена за миналото, защото историческата памет, на която се крепят устоите на нацията, е здрава само когато се гради върху истината“, заяви президентът.

„Опитите за вменяване на вина, които са най-малкото проява на неуважение към нашите спасени еврейски съграждани и към моралния подвиг на малка България, докато други в Европа колаборираха с нацистките власти“, посочи президентът и добави, че милионите невинни жертви на Холокоста никога няма да бъдат забравени. Той подчерта, че в България еврейската общност в края на Втората световна война е по-многобройна отколкото преди нейното начало и този огромен морален капитал на България трябва да бъде защитен от всеки опит за подмяна.

Проф. Михаел Бар-Зоар разказа за решителните действия на Цар Борис III, българската държава и българския народ, които водят до спасяването на всички български евреи по време на Втората световна война. „Аз и моите приятели имаме един свещен дълг към България – да разпространим в целия свят тази история за спасяването на евреите – това е нещо много дълбоко и трябва да го пазим в българската душа и в нашите спомени", каза проф. Михаел Бар-Зоар.

По-късно държавният глава Румен Радев участва в шествие до Паметните плочи на спасителите на българските евреи до катедралата „Света София“, където бе проведена церемония по поднасяне на венци. Събитията от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK