В Президентството представят издирения от проф. Илиева трактат на Петър Богдан

Снимка: Infomreja.bg

На 24 май Радев ще бъде във Ватикана

Историческият трактат, посветен на България, „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан ще бъде представен в президентската институция.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май държавният глава Румен Радев ще посети Ватикана и Италианската република.

На 21 май, сряда, от 11.00 часа в Гербовата зала на президентската институция ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е първият исторически трактат, посветен на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници. В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май репродукцията ще бъде показана за първи път пред българската общественост. България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев и със съдействието на държавните власти в Италианската република, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена.

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. д-р Лилия Илиева през 2017 г. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека „Естенси Университария“ в гр. Модена, където се съхранява от 1887 г. до днес.

Под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи репродукцията на историческия труд на Петър Богдан на 21 май, сряда, от 18.00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.  Представянето на ръкописа се съпътства от две постерни изложби – „За древността на бащината земя и за българските дела“, посветена на историята на ръкописа на Петър Богдан с автор доц. д-р Цветан Василев, доцент към катедра „Класическа филология“ на Софийския университет, преводач на ръкописа и изложбата „Католиците в България XVII -XX в.“, с автор доц. д-р Радослав Спасов от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която разказва за приноса на католическата общност за запазването на духа на свободолюбие и национално самосъзнание в българските земи и за възстановяването на българската държавност. Трактатът и изложбите могат да бъдат видени в Централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 г.

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

На 22 май държавният глава ще участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право (EPLO), както и в представянето на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Папския Латерански университет в италианската столица.

На 23 май президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В рамките на визитата се предвижда президентът Румен Радев да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.

В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на Католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//