Йотова от Дания: Сигурна и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина

Снимки: Президентство

3 часа наши сънародници коментираха с Илияна Йотова въпроси, свързани с бъдещето на родината им

„България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят, място, в което знаете, че може винаги да се върнете, място, което очаква вас, вашите деца, вашите родители – това е основна наша цел с президента Румен Радев. Надявам се, държавата ни реално да е поела по пътя на промяната, защото само така вие ще искате да се върнете в нея.

Да изтрием клеймото на държавата с най-високи нива на корупция, да бъдем предсказуеми и сигурни за инвеститорите.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българи, живеещи в Кралство Дания. Наблюдава се тенденция на нарастване на българската общност там. По официални данни за 2021 г. българските граждани са близо 11 500 души. Голям е процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество.

В продължилия три часа разговор вицепрезидентът, посланикът на България в Кралство Дания Светлан Стоев и наши сънародници коментираха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В срещата участваха и млади хора, които планират да се върнат и да се развиват в родината.

Нашите сънародници споделиха за административните неуредици, с които се сблъскват в България. Една от причините за тях е липсата на електронно управление. Обсъдена беше огромната разлика в стандарта на живот в България и Дания. На срещата се чуха предложения от страна на нашите сънародници за развитието на българската държава, както и за подобряване на комуникацията с тях.

Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Йотова изтъкна, че години наред българската държава няма реална и структурирана политика за българите в чужбина. Обсъдена беше необходимостта от институционализиране на представителството на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват в страната, в която живеят.

За вицепрезидента една от основните цели в политиката за българите в чужбина е съхраняването на българския език, на българската култура и духовност. Йотова има редица инициативи, които поддържат жива връзката с България, подкрепя такива начинания на наши сънародници във всички части на света. Вицепрезидентът сподели идеята си за създаване на Български национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др. и посочи, че България е единствената държава в ЕС, която няма такъв институт.

Нашите сънародници благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK