Президентът Румен Радев разговаря с молдовския премиер Доран Речан

Снимка: Infomreja.bg

Те обсъдиха съдействието на България за укрепване на европейския път на Молдова

Президентът Румен Радев обсъди с молдовския министър-председател Доран Речан съдействието на България за укрепването на европейския път на Молдова и ролята на българската общност в страната като мост на разбирателство и взаимно доверие между двете страни. Разговорът се проведе в рамките на Срещата на Европейската политическа общност, която днес се състоя в Молдова. Държавният глава поздрави молдовската страна за домакинството на форума и за отличната организация.

В хода на разговора българският държавен глава отново очерта  подкрепата на България за стратегическия път на европейска интеграция на Молдова. Като ясен знак за тази подкрепа Румен Радев изтъкна  договора, подписан миналата година по време на посещението му в Молдова, чрез който се гарантира достъп на Молдова до българската газопреносна мрежа. Така България подпомага енергийната сигурност на страната, осигурявайки възможност за диверсификация на доставките. От своя страна Доран Речан изказа признателност за помощта, оказана от България в критичен за Молдова период.

В разговора президентът отбеляза, че само през 2022 г. България е предоставила 1,4 млн. евро за различни проекти с голямо социално-икономическо значение на страната.

Румен Радев и Доран Речан подчертаха отличните двустранни отношения и амбицията за тяхното последващо надграждане и развитие. Етническите българи в Молдова са лоялни граждани на страната и допринасят за културното й богатство, беше общата позиция по време на срещата. Премиерът Речан заяви, че Молдова се стреми да запази мултиетническия характер на страната и бесарабските българи са високо ценени. Министър-председателят даде пример с двама министри в правителството на Молдова, които са етнически българи от автономния район Тараклия.

Румен Радев подчерта отново очакването на България за запазване на административната цялост и самостоятелност на район Тараклия, където е съсредоточена българската общност. От своя страна премиерът увери, че реформата няма да се проведе без постигане на съгласие с  българската общност.

Президентът Радев очерта и усилията на България за гарантиране на автономията на българите по начин, по който те да допринесат активно за социално-икономическото развитие на страната. Страната ни е предприела проучване, осъществено от водещи университети у нас, за перспективните специалности, които да се включат в програмата на Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“. Това ще привлече млади хора, които да развиват умения, съответстващи на съвременните изисквания на икономиката и образованието. Българската общност в Молдова, наброяваща около 60 000 души, е ключов елемент от двустранните отношения и разчитаме да се гарантират подходящи условия диаспората да съхрани националната, културна и езиковата си идентичност, заяви Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK