Йотова в Анкара: В раздирания от конфликти свят са още по-важни мирът и разбирателството

Снимка: Президентство

Тя беше официален гост на откриването в турската столица на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция

„През 1931 г. пред вестник „Утро“ основателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк изрича думи, толкова актуални и днес: „Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция“. В днешния скаран и разделен свят, раздиран от конфликти, още по-важни са мирът и разбирателството на Балканите, особено между страните, които делят обща граница.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Анкара на откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Това е четвъртият пресклуб на БТА в съседна на България държава и петият в страна от региона.

„Свобода, истина, знание, общност и памет – това са петте основни характеристики на работата на Българската телеграфна агенция. И така цели 125 години. Прибавям към тях и голямата амбиция и размах, с които действат генералният директор Кирил Вълчев и неговият амбициозен екип“, посочи в приветствието си Йотова.

„С разностранната си дейност БТА създава цветна рентгенова снимка на България, Балканите, Европа, света. Открива нас за света и света за нас, плете нишката, която ни свързва“, отбеляза вицепрезидентът. Тя изрази увереност, че пресклубът ще се превърне в културен център.

„Да търсим истинските новини, да търсим свободата не с измисленото и лъжата, а с познанието. Всеки от нас е ярка индивидуалност , но когато сме в общност, сме по-силни. Защото имаме памет за дългата история между двата народа и за уроците, научени от нея“, завърши приветствието си Илияна Йотова.

На откриването на пресклуба беше представена изложбата на Държавна агенция „Архиви“ и Държавният архив на Република Турция „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 2 февруари 1915 г.)”. Тази година се навършват 100 години  от основаването на Турската република.

На пресклуба вицепрезидентът подари картина на казанлъшката художничка Веса Велинова и „Розата на Балканите“ на Иван Илчев – кратка българска история в два тома.

Откриването уважиха посланикът на България в Турция, директорът на Анадолската новинарска агенция и посланикът на Европейския съюз в Турция, както и генералните консули на България в Истанбул, Одрин и Бурса, представители на изселнически общности и студенти от катедрата по български език и литература в Анкарския университет. Българската джаз певица от турски произход Йълдъз Ибрахимова поздрави гостите с музикални изпълнения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK