Радев: В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

Снимка: Infomreja.bg

„Макар и в оставка, изпълнителната власт носи отговорност за своите действия“

Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените си действия. Изпълнителната власт носи отговорност за тях, макар и в оставка. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за решението на правителството за отзоваване на 70 руски дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация в България. Държавният глава говори пред журналисти след участието си в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания.

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство“, посочи президентът в отговор на въпрос. Държавният глава поясни, че на проведеното на 9 юни заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, на което участва представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред, а е само обсъдена по принцип, без гласувано и прието решение. Това се потвърждава и от отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към МС.

„Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения“, заяви държавният глава. По думите му не може по този начин да се вземат решения в изпълнителната власт по толкова важен въпрос. Той отбеляза, че от това решение може да има сериозни последствия най-вече за българската дипломатическа мисия в Москва. В отговор на въпрос дали има основание искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, президентът посочи, че КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка и напомни, че органът, който контролира МС е българският парламент.

В отговор на въпрос защо не са проведени консултации с две от парламентарно представените партии за съставяне на правителство, президентът заяви, че както винаги, и при приключилата вече процедура удобното и за двете страни време за провеждане на консултациите е предварително съгласувано по телефона с всички поканени партии. Затова държавният глава посочи, че не би могъл да спекулира какви са причините две от партиите да не се явят на консултации.

„Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан“, подчерта президентът. По думите му, ако се стигне до избори, то не е целесъобразно те да бъдат проведени преди 15 септември, защото е важно да има възможно най-голяма избирателна активност. Държавният глава изтъкна, че затова процедурата с мандатите следва да бъде приключена не по-рано от 2 месеца преди това, но уточни, че в това отношение е важно и мнението на партиите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK