Проектът "Бачиново": Депутати и Тасков против приложението на Стоянов

Снимка: Infomreja.bg

17-е милиона лева за проекта „Бачиново“ отново са на дневен ред в Благоевград

17-е милиона лева за проекта „Бачиново“ отново са на дневен ред в Благоевград.

Вече половин година в общественото пространство е коментирана темата за така наречения „мега проект“ - „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo”, който има за цел да превърне парк „Бачиново“ в притегателен природен център за местни и туристи.

„Преплитат се всякакви интереси. Има хора, които вярват, че не нашето предложение е правилно, но има и политически и икономически интереси, които влияят. Трябва да е ясно обаче, че няма да позволя застрояване на „Бачиново“.

Това каза кметът Илко Стоянов на пресконференция.

Думите му произтекоха като коментар след направени два такива – от депутатите от 1МИР Благоевград от „Продължаваме промяната“ – Владимир Табутов, и Андрей Гюров, както и от заявка, дадена от председателя на ОбС – Радослав Тасков.

По-рано през деня със съобщение до медиите, двамата народни представители призоваха ОбС:

Намираме, че заемът за предложената идея е неудачен, защото няма да реши нито един проблемите, пред които са изправени гражданите на Благоевград – липсата на инвестиции и работни места, лошото състояние на улиците в града и липсата на достатъчно зелени площи. Призоваваме общинските съветници да отхвърлят предложението и сами да станат инициатори на добри идеи и качествен обществен разговор за развитието на общия ни дом - Благоевград.

Става дума за това, че кметът на Благоевград е внесъл в общинския съвет предложението за поемане на дълга.

Стоянов отговори отново през медиите:

"Приветствам всяко различно мнение, но изключително много държа на коректността, истината и фактите, затова ще припомня, че двамата депутати гласуваха ЗА това да бъде изтеглен дълг от държавата в размер на 7,3 млрд. лева. Досега не съм си позволил да изразя становище, но тъй като те дават своето мнение, ще припомня, че Благоевград е част от България. Затова моят апел към тях е, щом подкрепят идеята за надграждане на „Бачиново“, но отхвърлят тази за поемане на финансово задължение, нека намерят безвъзмездно финансиране от 17 млн. лева и помогнат тя да се осъществи. По този начин ще покажат, че обичат Благоевград и вместо да има напрежение, нека отделят 17 млн. лв. от тези 7,3 млрд. лева."

В същото време кметът заяви, че двамата депутати не са го търсили за среща, а при опит той да инициира такава, Владимир Табутов и Андрей Гюров са отказали.

В днешния ден изказване по темата направи и Тасков.

Оказва се, че темата не е разделила само обществеността в Благоевград, но и общинските съветници, които са почти наравно в позициите си – „за“ и „против“, макар че от 10 постоянни комисии, разгледали предложението, 7 са го отхвърлили, каза Радослав Тасков.

Председателят уточни, че случилото се на комисиите не може да служи като показател как ще гласуват утре местните парламентаристи, тъй като и друг път е имало подобни казуси.

Тасков каза по време на редовната си пресконференция, преди заседанието на Общински съвет, че темата за дълга е изключително сериозна и че тя не е нова за местния парламент, особено след проведеното първо обществено обсъждане преди няколко месеца. 

„Тогава видяхме, че темата генерира сериозна обществена енергия и че мненията на хората не са еднозначни. Общински съвет е проекция на обществеността, така че е съвсем нормално и тук да има различни мнения. По моя сметка, към момента, общинските съветници също са разделение на две – едните са на мнение, че трябва да се строи и да се инвестира, без значение какво ще струва това, а други искат много сериозна обосновка преди общината да предприеме каквито и да е било действия. Аз съм доволен, че в рамките на дискусиите, в комисиите видях изключително отговорно отношение и повечето от общинските съветници бяха подготвени по темата, бяха прочели какво съдържа предложението и мисля, че имаше ползотворна дискусия“, подчерта той.

Председателят на местния парламент изтъкна, че въпросът за дълга е много сериозен по две основни причини. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще трябва да бъде връщан в следващите 20 години.

Радослав Тасков изказа и личното си мнение по темата, като категорично заяви, че с него не иска да ангажира никого, а именно че ще гласува с „против“. Той обоснова решението, откроявайки два основни акцента.

Първият от тях е, че към момента на Общински съвет Благоевград се предлага „да разпише един празен чек“, тъй като няма нито инвестиционен, нито работен проект за „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo”, а на въпросите, които са задавани по тази тема, отговорът от страна на вносителите е бил, че решения ще се взимат, след като дългът бъде одобрен.

Вторият акцент е свързан с това, че подхода по самите проекти е сбъркан, според Радослав Тасков, защото още от самото начало, усещането, което остава в обществеността е, че целта е да се вземат някакви пари, без да се знае за какво ще бъдат използвани те.

„В случая, още в самото начало се каза, че общината има възможност да усвои едни пари по фонд ФЛАГ и ние трябва да го направим, защото в момента няма други средства нито по оперативните програми, нито по бюджета. За мен това е грешка. Според мен тук ключовото и най – голямото различие между мен и авторите на проекта е, че аз смятам, че този проект във вида, в който е, може да бъде изпълнен по европейските програми“, отбеляза председателят на Общински съвет, допълвайки че всички са наясно с това, че оттук насетне оперативните програми на ЕС няма да бъдат безвъзмездни и ще се налага съфинансиране от общините.

Тасков каза, че в срещи с кмета на Благоевград Илко Стоянов, както и по време на заседанията на комисиите, е изразил опасение, че ако този дълг бъде взет сега, то в бъдеще общината няма да може да поема други заеми или дългове, което ще попречи за реализирането на европейски проекти през следващите 6 години. Причината е, че ако сега се вземе дълг остават само 3% възможни за дългове или кредити, тъй като таванът е 18%.

„Аз утре ще гласувам „против“ поемането на дълга с ясното съзнание, че мога да бъда обвинен, че съм против развитието на града. Готов съм да поема тази тежест, защото съм на мнение, че Благоевград не трябва да се развива по този начин“, категоричен бе Радослав Тасков.

По време на пресконференцията стана ясно също, че утре около 15 граждани са входирали заявления за изказвания по време на заседанието на Общински съвет. В тази връзка председателят заяви, че очаква да има много емоции от трибуната в залата, но призова за запазване на добрия тон.

Отговор даде и кметът, който направи хронология на събитията, които определи като случили се по времето на управлението на „модела Тасков – Камбитов“.

Стоянов уточни, че няма разрив в отношенията с председателя, дори си комуникират често, но се учудил защо коментира темата, при положение, че в периода между 2016 – 2019 Общината – в лицето на Атанас Камбитов и Радослав Тасков, е теглила дългове за около 10 млн. лв. без да е имало обществено обсъждане, без да е ясно къде са отишли парите.

"По отношение на председателя на Общински съвет – Благоевград, който изрази становище по време на пресконференция, че поемането на дълг ще лиши Благоевград от възможността да кандидатства за реализиране на други проекти чрез финансиране ще кажа, че всеки има право на мнение. Тук обаче искам да посоча някои факти, свързани с едно предишно управление на града, известно като модела „Тасков – Камбитов“. Тогава бяха теглени заеми от Търговска банка и Тасков бе един от знаменосците на всичко това. По онова време той не се притесняваше от кредитния рейтинг, от лихвени проценти и от това какво ще се случи с Общината. По време на неговото председателство, тогава, бяха взети 2 големи заема.

Единият е на стойност над 2 млн. лева и касае ЛЕД осветлението в града, което всички виждаме в какво състояние е, но по-сериозно внимание ще обърна на втория заем, който е в размер на 7,5 млн. лева. Забележете - този тежък кредит също е взет от Търговска банска. Същият е изтеглен без обществено обсъждане, а може би председателят на ОбС си е правил собствена анкета, в която вероятно 9 от 10 човека са потвърдили, че искат това финансово бреме. За тези кредити Община Благоевград плащаше по 296 хил. лева всеки месец."

Относно заем, теглен от Камбитов през 2019 г., Стоянов каза, че настоящето ръководство е успяло да разсрочи кредита, който все пак изплащат данъкоплатците с по 200 000 лв. месечно.

Стоянов подчерта, че може би Тасков все още е повлиян от Камбитов заради скорошна среща, която имал с бившия управник.

Стоянов заяви още, че е учуден, че в дневния ред са заложени две точки за промяна на Общия устройствен план, по които липсва обаче становище на кмета. А Тасков каза на своята пресконференция, че двете точки ще бъдат изтеглени от дневния ред.

„Те са направени от председателя на ОбС. Това е абсолютен парадокс. Никой освен кмета няма право да предлага изменение на ОУП и в това отношение Закон за устройство на територията е категоричен. В чл. 124 е изрично подчертано, че Общински съвет приема решение за изработване на проект за Общ устройствен план по предложение на кмета. Това пренебрегва работата не само на кмета, но и на главния архитект и се създава хаос. С подобни глупости се създават такива мърльотии“, коментира Стоянов.

Той обясни, че без становището на кмета, дори и точките да останат в дневния ред и да бъдат евентуално гласувани положително от съветниците, те няма да имат никаква стойност като решения и така са заблудени гражданите, които са ги входирали.

За Стоянов причината, поради която точките са залегнали в дневния ред, са неизвестни за самия него.

Двете проблемни точки бяха назовани в дневния ред под номерата 23 и 24:

23. Предложение № В-00-10/24.03.2022 г., относно постъпило заявление от Кинка Борисова Костадинова за разрешаване изработване на проект за изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 по Протокол № 3 от 25.02.2011 г., на Общински съвет Благоевград, за имот с идентификатор 24367.76.6, местност „Баларбаши“ по КК на с. Дъбрава, с цел предвиждане на предимно-производствена устройствена зона „Пп“.

24. Предложение № З-00-111/01.04.2022 г., относно постъпило заявление от Стоян Крумов Георгиев за разрешаване изработване на проект за изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 по Протокол № 3 от 25.02.2011 г., на Общински съвет Благоевград, за имот с идентификатор 04279.101.102, местност „Айдаровско дере“ по КК на Благоевград, с цел предвиждане на предимно-производствена устройствена зона „Пп“.

Преди началото на сесията утре се предвижда и граждански протест, който е „против“ поемането на дълга.

Ние от Гражданска инициатива #ЗаБлагоевград сме изключително притеснени от намерението на община Благоевград да направи бизнес инвестиция и да одобри колосален заем от 17.7 млн. лв., за да изгради аквапарк и паркинг за 11 млн., и да ремонтира и разшири парк Бачиново за 7 млн. Събираме се в 9:00 пред зала „22-ри септември", за да говорим с влизащите съветници и журналисти, а в 9:30 влизаме в залата, за да проследим на живо сесията на общинския съвет и да се уверим, че съветниците ще защитят Благоевград. Защо го правим? Защото смятаме, че градът ни е изправен пред 20-годишно финансова зависимост заради една ужасна идея, пише в разпространената до медиите позиция Методи Байкушев.

32 точки, от които 3 извънредни, са включения в утрешния дневен ред на заседанието на Общински съвет Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK