Политическите страсти са изострени, възможни са провокации

Снимка: Infomreja.bg

Изборите са неизбежни, смята социологът Васил Тончев

Депутатите ще решават съдбата на кабинета "Петков" на фона на няколко протеста "за" и "против" управлението. Тон дадоха от ВМРО тази сутрин, които окупираха дома на премиера.

"Възможни са повече провокации, страстите са доста изострени. Оприличават ситуацията като началото на 90-те. Но все още има известен патос в хората по отношение на промяната. Това е основният мотив, който ще води оттук нататък електоралните нагласи", каза социологът Васил Тончев пред Bulgaria ON AIR.

Според него изборите са неизбежни.

"Гледам кадрите с това "множество", което е пред дома на Петков, и се замислям дали те са там наистина да спрат министър-председателя да отиде на работа, или да покажат, че съществуват, защото от ВМРО преди време излизаха доста по-масивно. Сега на всичките им протести се събира ръководството на партията и плюс още двама-трима. И правят нещо, с което да влязат в новините", коментира от своя страна Нидал Алгафари.

Той припомни, че на Кирил Петков се полага резиденция, в която може да живее.

"Но това показва, че той живее като всички нормални хора. Абсолютно бездействие на моя приятел Ангел. Това не е провокация, това е лека реклама на ВМРО. В дискусията днес ще има много "красиви" фрази един към друг, най-вероятно ще се върнат на онзи уличен речник. Нивото на една част от хората в НС е толкова ниско, че е логично да очакваме такова нещо", подчерта Алгафари.

По думите на Тончев нещата се решават задкулисно и на базата на лични уговорки.

"Не очаквам да се съберат 120 гласа, това не е мнозинство, с което може да управляваш. Нещата са стигнали ръба. Очевидно е, че в най-скоро време ще има съответната процедура на 3 нови мандата и нови избори", добави той.

Алгафари е категоричен, че ние не знаем кой с кого се е договорил.

Васил Тончев смята, че разделението е много дълбоко.

"Хората, които се отцепиха от "Има такъв народ", трябва да са наясно, че те влязоха в Народното събрание благодарение и единствено само заради името на Слави Трифонов. Може да имат всякакви качества, но ако не беше името Слави - никога нямаше да видят Народното събрание. Това, което направиха, е гадно и отвратително спрямо това, което Трифонов направи за тях", настоя Алгафари.

"Слави беше първа политическа сила преди повече от половин година, след това отиде на пето място. Най-вероятно няма да влезе в следващия парламент", прогнозира Тончев.

Според Алгафари пък по-некадърно правителство не ни е управлявало в последните 100 години. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK