Николай Василев: Ако бе сформиран този проектокабинет, щеше да е иноваторски с ДНК на доброто

„Аз съм единственият, който навремето уволни Делян Пеевски“

„Последните три дни беше излята уникална помия към Николай Василев. За съжаление, започна от една политическа партия, която трябва да припознава повече ГЕРБ като политически враг, отколкото нас. По медиите се изсипаха всякакви неща по отношение на г-н Василев“.

С тези думи заместник-председателят на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, откри пресконференцията в БТА с участието на предложения от партията на Слави Трифонов за премиер – Николай Василев, чиято кандидатура впоследствие бе оттеглена.

Той помоли журналистите да имат доблестта да задават въпросите си към Василев по темите, изписани в медиите.

„Не знам дали тази пресконференция ще е най-лесната в живота ми, но ще е най-усмихнатата. Искам да благодаря на ИТН и на Слави Трифонов по отношение на номинацията ми. През последните месеци имах възможност да опозная работата на тези достойни хора. Благодаря и на медиите за проявения интерес и за работата ми през последните 24 години, в които съм бил публична личност. Благодаря и на бивши мои колеги от НДСВ, които ме подкрепиха", започна Николай Василев. 

Той подчерта, че в този номиниран кабинет освен него, няма нищо друго общо с НДСВ. Определи останалите номинации на министри като „страхотни хора“, които вероятно ще намерят мястото си при следващото сформиране на кабинет.

„Ако бе сформиран този проектокабинет, щеше да е иноваторски с ДНК на доброто“, заяви Василев.

През последните три дни се насочиха цунамита, но се неутрализираха взаимно и се показа, че съм равно отдалечен от всичко. През 2002 година заради „Булгартабак“ атаките бяха по-силни, но съм оцелял. Една от основните критики е, че бях от НДСВ и се гордея, че съм бил от поколението държавници, които вкараха България в НАТО. Обижда ме твърдението, че съм бил проект на ДПС. Аз съм единственият човек, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Загубих главата си в министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам, а по-късно от министерството бяха уволнени още двама министри", посочи той.

Василев призна, че е разочарован, че е получил атаки от десния сектор, защото смята, че там е имал свои приятели и съмишленици, тъй като се определя като десен реформатор икономист.

„Това беше приятелски огън. Един премиер трябва да разбира от всичко, затова разработих един доклад от 68 страници с икономически приоритети на име „Развивай България“. В понеделник Слави Трифонов прочете 14 приоритета, а в този документ има 300 приоритета“.

Василев изброи какви биха били неговите икономически промени, ако бе седнал на премиерския стол.

„В България е крайно време да се постави край на лидерството, месианството. Г-н Трифонов е прав в това, че не трябва да се фиксираме върху някой лидер, който задължително да е министър-председател“, заяви Филип Станев от „Има такъв народ“.

На въпрос къде е Слави Трифонов Тошко Йорданов отговори, че в момента Трифонов е на работа в телевизия „7/8“. „Кабинетът ще бъде представен съвсем скоро: „Когато му дойде времето“. Ние, искам да съм ясен, ще представим проект за кабинет, ако не бъде подкрепен, ще бъде най-логично да има предсрочни избори“, каза Йорданов.

Василев пък обясни, че приватизацията на ББР е идея от 2002 година. Мотивът: кое друго държавно дружество се управлява толкова добре, че да не изтичат пари. „Според мен никога не е трябвало да съществува тази банка и тя никога не е функционирала както трябва“, допълни той.

Според него от близо 7 млрд. похарчени преди пандемията и още 8 млрд. по време на пандемията е могло да се спестят 7 милиарда, но правителството изхарчило парите непрозрачно.

„Отговорност на партията е да представи свой кабинет и ние няма да влизаме в разговори за постове, защото в името на компромиси се докарахме дотоук. Ние искаме да носим отговорност, ще представим кабинет и ще излъчим премиер, категоричен бе Филип Станев.

“Искам да кажа добри думи за поканените трима служебни министри, министърът на финансите бе поканен за министър по евросредствата, което е доста отговорно. С тях имаме общи неща освен биографии, мислим, че трябва да има чужди инвестиции в България, например. Имаме и разлики – аз съм против членството на България в еврозоната, аз съм за намаляване на данъците. Служебното правителство няма работа да променя на 180 градуса данъчна политики от 14 години. Да, привърженик съм на балансираните бюджети, тази година с нищо не е особена заради това, че сме сложили маски. Тази година нямаше нужда да залагаме 5-милиарден дефицит. За мен двете министерства - на икономиката и финансите – трябва да имат приоритет финансовия сектор и разработването на капитали“, каза Василев.

Той посочи, че си харесва работата като представител на българския бизнес. „Ще остана близък приятел и колега на Слави Трифонов и колегите му. По отношение на астронавтите – ние бяхме сериозни. България има достойни пилоти и заслужава да има астронавти“, смята Василев. Думите му допълни Тошко Йорданов: „Представете си колко сме оскотели, след като такава новина предизвиква такива реакции“.

Йорданов призна, че ИТН е имала неформална среща с Мая Манолова за формирането на парламентарните групи. „Учуден съм, че за „Да, България“ сме по-голям враг, отколкото ГЕРБ“, каза още Тошко Йорданов.

„Важна е информацията и какво съдържа – дали е по телевизията, по фейсбук, дали на площада, това са различни форми на общуване и това е наше решение. Факт е, че начинът ни на комуникация е адски проводим и информацията стига скоростно до хората“, отговори Йорданов на въпрос на Миролюба Бенатова по повод коментар, че „джипката е заменена от кабеларката“.

Метафорично – Станев отговори: Джипката падна в дерето и дойде демокрацията.

„В момента не преговаряме с никого. Ние поемаме отговорността да съставим кабинет, дали е правителство на малцинството на една партия или на коалиция, е правителство на малцинството. Не мисля, че някоя друга партия е длъжна да ни одобрява кандидатурите, тяхно право е. Тоест, когато покажем следващия пореден състав на МС, той отново ще върви с мерки и депутатите ще гласуват дали те да се реализират, или не. Имаме сериозно разминаване със служебните министри за икономическите въпроси. Проблемът с тях също бе, че се държаха като деца – ако един откаже, всички си тръгнат“, обясни Йорданов.

„Оказа се, че сега при представен кабинет партии ни поставят условия, а преди няколко месеца нямаше условия?!, недоумява Филип Станев.

Според ИТН главният прокурор трябва да бъде избиран пряко от народа, стана ясно от отговор на журналистически въпрос.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK