98% от българите очакват държавата да овладее цените на тока и газа

Снимка: Infomreja.bg

Данните представи Димитър Ганев от изследователски център "Тренд"

Близо 100% от българите (98%) смятат, че държавата трябва да изработи механизми за справяне с високите цени на тока и доставката на газ за бизнеса.

Данните представи Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" на пресконференция в БТА на тема "Политики за устойчиво икономическо развитие. Мерки за овладяване на инфлацията и енергийната криза". Докладът адресира най-актуалните и важни икономически предизвикателства в България, а и не само - е на глобално ниво.

Откроява се темата за енергоносителите и енергоизточниците. 44% от всички запитани декларират, че в края на годината личното им финансово състояние ще бъде по-лошо в сравнение от сега, а 10% смятат, че финансовото им състояние им ще бъде по-добро. 39% не смятат, че ще има подобрение в тяхното финансово положение през зимата.

Икономическият експерт Владимир Сиркаров коментира, че активната и експанзивна политика на водещите централните банки доведе до сериозни дисбаланси, особено в ценовите равнища на крайните стоки и услуги. Важно е да се знае, че активната политика на централните банки, заедно с по-големите харчове на правителствата, създават огромни дисбаланси, изтъкна Сиркаров.

Едно от най-важните решения за намаляване на инфлацията е затягането на паричната политика и свиването на експанзията на централните банки, посочи той.

По думите му инфлацията е най-деструктивният икономически феномен, който води след себе си верижно влошаване на цялата структура на икономиката. Единственото категорично решение е продължаване на затягане на политиката на централните банки с ясната представа, че ще поемем определена цена, предупреди Сиркаров.

Той добави, че целият този процес ще доведе до увеличаване на цената на кредитните продукти, като в България това вече се случва. Хубавото у нас е, че традиционно спестяванията са на добри нива и като цяло спестяванията са солидно над инвестициите. Към момента банковата ни система е добре капитализирана със сериозна ликвидност, което дава буфери да минем през процеса на повишаване на лихвите възможно по-плавно, каза още Сиркаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK