Радев в Тирана: От евроинтеграцията на Западните Балкани зависи сигурността на цяла Европа

Снимки: Прессекретариат

Той призова да не се политизира темата за Шенген у нас

Без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Президентът открои обсъдените в рамките на форума енергийна сигурност, икономическо развитие, както и миграционния натиск към Европа.

В отговор на въпрос за присъединяването на страната ни към Шенген държавният глава призова политическите сили у нас да не политизират темата и да не я използват за лична разправа между партийни лидери. „Този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа“, допълни още държавният глава.

Румен Радев посочи, че е имал възможност да обсъди темата и с лидерите на Нидерландия и Австрия. По думите му България има всички шансове да се присъедини догодина към Шенген, но това до голяма степен зависи как ще се действа на дипломатическо ниво и най-вече вътре в България. Президентът Радев подчерта още, че в някои страни членки на ЕС има натрупани предубеждения, които много трудно се пречупват, и затова трябва да има единство в усилията на всички институции.

Запитан за журналистически материал на чуждестранни медии от българо-турската граница, президентът заяви, че се извършва щателна проверка на твърденията. "Нямаме факти, доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от България, от български полицай към мигрант", заяви Румен Радев. Той посочи, че е констатирано агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, щети по автомобил на "Гранична полиция", както и ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. 

Във връзка с меморандума за разбирателство, подписан днес в Брюксел от България с Европейската комисия и Еврогрупата, Румен Радев посочи, че това е признание за политиката на няколко правителства за пълноценна европейска интеграция, както и за усилията на служебния кабинет да се справи с високата инфлация, която Европа не помни от много години. "Признават се и усилията за гарантиране на макрофинансовата стабилност", допълни Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK