Донев: Да не превръщаме Шенген в разменна монета

Снимка: МС

Присъединяването ни ще се случи в резултат на много работа

„Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава“, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът бе категоричен, че присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и законодателна. В този контекст законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала в програмата за работа на Народното събрание, отбеляза Донев.

„Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът. Във фокуса за работа на Министерския съвет и днес ще са изслушванията на министрите от служебното правителство и вашите предложения в полза на хората на България“, подчерта министър-председателят, обръщайки се към членовете на кабинета.

В рамките на заседанието си днес правителството ще разгледа Проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. „Министерството на финансите работи упорито и по Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българска народна банка, както и промените по Кодекса за застраховането. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с подготовката за приемането на България в Еврозоната“, акцентира Донев. Вчера беше подписан Меморандум за разбирателство с Европейската комисия и председателя на Еврогрупата за производството на евромонети в България. „С една дума – ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята“, посочи министър-председателят, съобщават от Министерския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK