Българският министър на културата се срещна с колегата си в РСМ

Снимка: МК

В основата на разговора между двамата министри бе подписаната през март тази година Програма за сътрудничество

Българският министър на културата Велислав Минеков се срещна в Скопие с колегата си в РСМ Бисера Костадинова – Стойчевска.

В основата на разговора между двамата министри бе подписаната през  март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между двете държави за периода 2022 – 2025 г.  Г-жа Бисера Костадинова – Стойчевска акцентира върху механизма за засилване на сътрудничеството между България и РСМ, а именно работните групи, проведени през 2022 г. Министър Костадинова – Стойчевска  изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център (КИЦ) на България в Скопие.

Министър Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че КИЦ ще има нова сграда в Скопие, което е  предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той потвърди, че новата програма е изключително обхватна и с повече конкретика по отношение на културния календар. Българският министър на културата държи на обмена в художественото образование. Разкрити са 2 допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РСМ по моя идея, съобщи още министър Минеков. Много добра идея са и съвместните археологически проучвания, както и участието в общи консервационни и реставрационни проекти.  

Двамата министри обсъдиха и състоялата се през 2019 г. в Археологическия музей в Скопие изложба „100 години Требенище“,  която е предизвикала голям изключителен интерес и отзвук. По редица причини проектът се е забавил, изложбата не се състояла все още в Белград, но сега предстои откриването й в София.

Опазването на културното наследство бе друг акцент в разговора. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK