Премиерът: Синдикатите ще участват в предоговарянето на Плана за възстановяване

Снимка: МС

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев при откриването на XI редовен конгрес на КТ „Подкрепа

"От създаването си до днес Конфедерацията на труда "Подкрепа" има мисията да отстоява правата на своите членове - хората на труда в България. Пазарът на труда се променя, в последните години по-бързо, отколкото сме готови да си представим. Но в тези времена на бързи промени КТ "Подкрепа" ще остане, защото няма как социалната защита и отстояването на правата на работниците да бъдат заменени от изкуствен интелект“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев при откриването на XI редовен конгрес на КТ „Подкрепа. В този контекст премиерът добави, че един робот би могъл да отчете наличие на нарушение на трудовото законодателство, но не може да бъде съпричастен и солидарен, не може и да предложи подкрепа.

 „С повечето от вас се познаваме повече от 25 години. Свързва ни партньорството в рамките на социалния диалог. Дори когато сме били на различни позиции, сме заедно в споделянето на синдикалните принципи за солидарност, справедливост и взаимопомощ“, обърна се Донев към делегатите на конгреса. Министър-председателят бе категоричен, че битката за справедливи и достойни доходи, както и за безопасни и здравословни условия за труд, никога не е оставала встрани от вниманието на синдиката, на което се дължи и доверието на хилядите членове на конфедерацията. Донев акцентира, че в обсъждането на темата за доходите на българските работници и служители правителството и синдикатите са от една и съща страна.

„Изправени сме пред сериозни проблеми, които в годините, вместо да намерят решение "веднага", са отлагани за "после". В резултат на това получаваме в наследство дълбоки социални неравенства и сложна демографска ситуация, за които едно служебно правителство не може да предложи магическо решение“, посочи премиерът. Донев добави, че кабинетът днес предлага решенията, които са възможни сега, в настоящата икономическа ситуация. В тази връзка премиерът обяви, че синдикалните организации вече са включени в преговорите по предоговаряне на Националния план на възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“, за да могат да участват активно.

„Бъдещето на пазара на труда са младите хора на България. Време е те да са основна тема на социалния ни диалог. Вярвам, че сред вас ще открия съмишленици за тази дискусия“, добави министър-председателят. Донев пожела успех на участниците в конгреса за реализиране на каузата, на която са се посветили – правата на трудещите се в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK