Радев: Служебният кабинет успя, защото беше обединен от една кауза – България

Снимки: Прессекретариат

Слово на държавния глава Румен Радев

Слово на държавния глава Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 г.

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми дами и господа служебни министри,

Уважаеми представители на медиите,

Дами и господа,

Само преди десет месеца Служебното правителство пое отговорност за управлението на страната във вихъра на коктейл от кризи – рекордни цени на горивата, галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на търгове, на слотове, на интерконектор и цени в небесата, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони, разработени по Плана за възстановяване и устойчивост, нула потвърдени европейски програми с нула лева, застой в модернизацията на Българската армия, рекорден миграционен натиск по границата, война близо до нашата територия и много други.

Затова и при вашето встъпване в длъжност ние набелязахме редица приоритети, сред които най-важните – отстояването на българския интерес, укрепване на сигурността и задълбочаване на европейската интеграция. Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но решихте и стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната.

Достатъчно е да дам пример дори само в една сфера – енергетиката, където имаше нужда от критично неотложни действия. Въпреки че от първия ден и час, в който застъпихте, ви обвиниха, че саботирате интерконектора с Гърция, вие не само, че го завършихте и показахте как се прави, но и започнахте и този със Сърбия. Организирахте за първи път прозрачни, дългосрочни търгове за доставки на газ, сключихте споразумения за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Гърция и Турция. България е единствената страна, успяла да сключи такова споразумение с Турция. Така дадохте спокойствие на следващите правителства за 13 години напред. В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата – бензин и дизел – в цяла Европа. И една от причините е, че вие успяхте в това, което нито едно редовно правителство не постигна – „Лукойл“ да се регистрира в България, да плаща данъците си тук и да се съобразява с българските власти.

Инициирахте изключително важната за Европа „Solidarity Ring”, оценена изключително високо от Европейската комисия. Сключихте споразумение с Гърция за петролопровода „Александруполис-Бургас“. Диверсифицирахте ядреното гориво и дадохте перспектива за развитие на ядрената енергетика, където България и Франция са сред водещите държави в „ядрения алианс“.

България, благодарение на вашите усилия и професионализъм, се утвърди като ценен и важен енергиен фактор в региона. София се превърна в привлекателно място за президенти, премиери, председателя на Европейската комисия, еврокомисари, а тук в София идваха всички енергийни министри от региона на Балканите, Централна и Източна Европа, за да се формира и съгласува тук обща, единна европейска политика.

От подобен характер и мащаб са постиженията на всеки от вас в неговата област. Искам днес да ви благодаря за това, че организирахте и проведохте честни избори въпреки промените в законодателството, вече по традиция, в последния момент. За това, че разработихте законите по Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа и преминахте към тяхното реално изпълнение, привлякохте и първия транш от 2,7 млрд. лв. Одобриха се всички 10 европейски програми и гарантирахте значим ресурс за следващите години. Обиколихте цялата страна, за да може всички малки и средни предприятия да разберат, че има държава и тази държава мисли за тях, а не за определени кръгове. В момента хиляди малки и средни предприятия вече получават подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Обвиниха ви в първия ден на вашето назначаване, че саботирате членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а вие доказахте, че два месеца преди друго редовно правителство – това на Румъния – вие бяхте готови с доклада, с всички мерки по него и постигнахте немислим до момента прогрес. Разработихте и приложихте ефективни мерки за овладяване на инфлацията. Въпреки намалените данъчни ставки, вие осигурихте повишена събираемост в хазната.

Пуснахте нови отсечки от магистралите и дадохте най-вече това, което липсваше – множество нови разрешителни за строеж и планове за строеж. Това явно убягна на много от медиите, но вчера, дори в последния си работен ден, вие открихте три нови хладилни ленти на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключихте меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Това е част от концепцията, която разработихте, за увеличаване на капацитета и повишаване на свързаността на България, защото това е най-добрият начин да използваме стратегическото си географско положение, да работим за повече икономически обмен и ръст на нашата икономика.

Работихте неуморно за привличане на инвестиции и статистиката показва, че многократно в сравнение със същия период миналата година са нараснали инвестициите. Започнахте най-голямата специализирана индустриална зона на Балканите – „Доброславци“. С много настойчивост, упоритост, с изключително много съвместна работа, тази разработка вече е факт. Тя отпуши интереса на стратегическите инвеститори, които отново се върнаха към диалог и преговори. Очаквам в най-скоро време да берем плодовете на вашия труд.

Успяхте да преодолеете тежки санкции, които висяха в сферата на екологията от Европейската комисия и не само това. Благодарение на вас успяхме да отбележим и значителен напредък във всички програми за устойчиво развитие на България. След години на застой отпушихте модернизацията на Българската армия. Туризмът тази и миналата година показа нива много над тези от последната преди COVID-19. Дадохте устойчива светлина и ясен срок за Шенген с много работа, с много дипломация. Надявам се новото правителство да успее да довърши тази важна мисия пред България.

Искам да ви благодаря специално за това, че в тежките условия на кризата проявихте много усилия и професионализъм, за да осигурите социална закрила на хората от най-уязвимите групи. Искам да ви поздравя, че работихте усилено за укрепването на най-важното в нашата страна – човешкия капитал. В образованието, науката, културата и спорта интегрирахте много нови и иновативни методи. Благодаря на всички вас, че отвоювахте лидерска роля на страната ни в региона с инициативи и иновативни подходи, които водят до укрепване на сигурността, повишаване на свързаността на икономическия обмен и на взаимното доверие.

За тези десет месеца върху вас се стовари цялата тежест на кризите с едновременната нужда от писане на закони, концепции, нормативни документи, с безкрайни изслушвания в парламента. Някой от вас може да стане и писател след толкова опит от парламентарни изслушвания и контрол, както и борба с множество политически инспирирани манипулации и атаки. Вие успяхте, защото показахте, че страната ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно. Защото бяхте изключително сплотен отбор, обединен от една кауза – България и благоденствието на българския народ. Защото имахте вяра във всичко това, което правите.

Нека отбележа взаимодействието и работата с нашите партньори в борбата с нелегалния трафик. В МВР започнаха оздравителни процеси. България успя да привлече приоритетно от всички държави по външната граница на ЕС най-много финансови средства.

Няма как да не засегна и здравеопазването и огромния прогрес, който направихме със спешната медицинска помощ по въздух. Това е проект, който беше иницииран в президентството и беше отхвърлен през есента на 2020 г. в Плана за възстановяване и устойчивост. Именно служебните правителства задвижиха най-много този проект. Не само завършихте процедурата, не само, че от декември тази година ще имаме първия хеликоптер, вторият през юни следващата година, но с вашата отговорност към българските граждани вече има стартирана процедура и се надявам, че в средата на юли т.г. ще имаме два хеликоптера на лизинг. Най-важното е, че вие разгърнахте системния подход към този проект. Не просто да се доставят хеликоптери, а и инфраструктура, площадки в болниците, хангари, обслужване, подготовка на медицинския персонал, на летателния, на инженерно-техническия, организация, процедури, координационен център.

Проектът за детската болница е необратим, а благодарение на вашата упоритост България ще спести стотици милиони левове от отказа от ваксините за COVID-19.

Служебното правителство успя, защото показа характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността и смелостта да бъдат вземани важни решения за бъдещето. Знам колко ви беше трудно, колко усилия ви коства, раздадохте се докрай. Искам да ви благодаря, но най-голямото удовлетворение за вас е, че дадохте спокойствие на хората и придвижихте страната ни напред.

Вярвам, че притежавате огромен управленски капитал, който натрупахте, а това се видя особено много при реакцията на земетресението в Турция – професионализъм, управленски качества, взаимодействие, работа в екип. Ние бяхме първата държава, която изпрати подготвени екипи със съответното оборудване. Вярвам, че управленският капитал, който натрупахте няма да бъде пропилян. България ще продължи да разчита на вашия професионализъм, отговорност и пример.

Благодаря ви, че работихте всеотдайно и почтено за България!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK