С редица инициативи отбелязаха 80 години от спасяването на българските евреи в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев, а след което беше проведено тържествено шествие до къщата на Иван Момчилов

С разнообразна програма в Кюстендил отбелязаха 80 години от акцията за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”.

Почетни гости бяха Гълъб Донев – министър председател на Република България, Костадин Коджабашев – зам. министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски - областен управител на Област Кюстендил, Иван Андонов - председател на Общински съвет Кюстендил. 

"Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения – за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот - милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери". С тези думи министър-председателят Гълъб Донев се обърна към жителите и гостите на Кюстендил, където се проведоха поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. 

Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  - също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

„Отброяваме поредното десетилетие от запалването на най-голямата клада в човешката история – клада, която трябваше да изгори хиляди животи, но още по-мръсната й цел беше да изгори човешката съвест. Пред тази клада се изправиха решителните кюстендилци и достойните мъже на майка България. Народ и църква, църква и народ показаха, че това е държавата. И не случайно, когато днес се почитат светите 40 мъченици, ние сме изправени пред подвига на праведниците на света, защото тези хора със своите постъпки показаха, че Бог е упование за храбреците. Изключително развълнуван съм, че споделям тези мигове с министър-председателя Гълъб Донев. Няма да забравим този жест“, обяви кметът Петър Паунов по време на официалните чествания в центъра на Кюстендил.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев, а след което беше проведено тържествено шествие до къщата на Иван Момчилов.

Събитията са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK