Президентът: „Българската Коледа“ обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване

Снимка: Пресцентър, Президентство

Днес беше валидирана пощенска марка „20 години благотворителна инициатива „Българската Коледа“

„Българската Коледа“ обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в президентската институция по валидирането на пощенско-филателно издание–марка „20 години благотворителна инициатива „Българската Коледа“, посветена на хората, проявили благородство, съпричастност, доброта и грижа за детското здраве.

На събитието присъстваха министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, изпълнителният директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис, авторът на пощенската марка Маргарита Дончева, лекари, съорганизатори, посланици и партньори на инициативата и членовете на Експертния съвет към „Българската Коледа“.

 По време на церемонията държавният глава удостои с грамоти момичетата от националния отбор на България по художествена гимнастика и Детския хор на БНР с ръководител маестра Венеция Караманова. Грамотите бяха връчени за принос в реализирането на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и проявените благородство, съпричастност, доброта и грижа за детското здраве.

„Заедно ще продължим да отстояваме благородната мисия на „Българската Коледа“ в името на българските деца“, посочи президентът. Държавният глава изказа благодарност към всички участвали в реализирането на инициативата през годините, както и към Министерство на транспорта и съобщенията за идеята за пощенска марка със знака на „Българската Коледа“, която да популяризира благородната кауза на благотворителността. Държавният глава поздрави и автора на пощенско-филателното издание Маргарита Дончева. Нейно дело е и днешното лого на „Българската Коледа“, с което тя печели обявения за целта конкурс през 2013 г.

 Марката „20 години благотворителна инициатива Българската Коледа“ е с номинална стойност 1,25 лева и влиза в обращение от 1 декември 2022 г. Изданието е пуснато в продажба на 01.12.2022 г. в сградата на Централна поща, гр. София, ул. „Гурко“ № 6. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000 София за три работни дни, считано от датата на валидиране.

 Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ разполагаше с бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, като същевременно осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения.

 Началото на тазгодишното 20-о издание на кампанията беше дадено на 29 ноември в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Велико Търново. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., е посветена на деца с редки генетични заболявания.

Каузата „Българската Коледа“ може да бъде подкрепена:

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

 Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

 С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа“

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

 С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK