1000 са кастрираните безстопанствени кучета в Пернишко

Снимка: Община Перник

Преди началото на мандата на Станислав Владимиров, са кастрирани 412 безстопанствени кучета

Над 670 дворни и домашни кучета и 80 котки са кастрирани съвместно с фондация „Четири лапи“ и общинския приют през изминалите 12 месеца. За година и половина досега са кастрирани и почти 1000 безстопанствени кучета. За сравнение, през календарната 2019 г. – преди началото на мандата на Станислав Владимиров, са кастрирани 412 безстопанствени кучета. Записването на желаещи да кастрират домашния си любимец продължава и всеки може да го направи на телефон 0884 458 769.

„В началото на нашата кампания перничани гледаха с недоверие на това, което правим, но с течение на времето хората разбраха, че е важно безстопанствените кучета и домашните им любимци да бъдат кастрирани“, каза секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков. Общината търси решение на проблема с бездомните кучета, но по хуманен начин – чрез кастрация и осиновяване. „Безстопанствените кучета от приюта, на които са намерени стопани, са огромна бройка. По този показател сме в челната тройка, а може би и първи в страната. През 2020 г. са осиновени 271 кучета, а само за първите месеца на тази година – 304“, подчерта Жлябинков.

Община Перник е и първата в страната, която ще закупува къщички за бездомните кучета. „Заявените адреси от граждани са над 60. Община Перник ще предостави на всеки желаещ“, каза секретарят на Общината.

Д-р Надежда Мечева от Фондация „Четири лапи“ благодари на Община Перник за съвместната работа и добави, че иновативният подход на работа вече дава своите резултати. „Изключително сме доволни и благодарни, че общинското ръководство има хуманно отношение към животните и успяхме да постигнем добри резултати. Ако през следващите години следвате тази линия, ще успеете да се справите напълно с проблема“, добави тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK