Подготвят единствения по рода си "Празник на черешата" в Кюстендил

Снимка: Отдел "Култура"

От 24 до 26 юни областният град се превръща в овощната градина на България

Овощната градина на България – Кюстендил ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. Тази година празникът ще стартира на 24 юни и ще продължи до 26 юни, съобщават от общинския отдел „Култура и духовно развитие“.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, с участието на читалища от Община Кюстендил. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.

Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.

Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие - Кюстендил.

Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод, призоваха организаторите на единствения по рода си празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK