Почина председателят на ЕП Давид Сасоли

Снимка: БГНЕС

65-годишният италианец бе тежко болен и бе настанен в болница повече от две седмици

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е починал рано във вторник в болница в Италия, съобщи неговият говорител в Туитър.

65-годишният италианец бе тежко болен и бе настанен в болница повече от две седмици поради дисфункция на имунната му система.

„Давид Сасоли почина в 1,15 часа сутринта на 11 януари в болница в Авиано, Италия, където беше хоспитализиран“, написа в Туитър неговият говорител Роберто Куйо.

"Дата и мястото на погребението ще бъдат съобщени в следващите няколко часа."

Бившият телевизионен водещ на новини е бил в болница от 26 декември поради "сериозни увреждания вследствие на дисфункция на имунната система", каза Куйо. Той отмени и всички официални ангажименти на Сасоли.

Сасоли бе роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Италия.

След 30-годишна кариера като журналист първо в печатни, а после в телевизионни медии, Сасоли бе известен водещ в страната. Той стана член на Европейския парламент през 2009 г. и негов говорител през 2019 г.

Той беше член на лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите, втората по големина група в парламента след дясноцентристката Европейска народна партия.

Въпреки че беше предимно говорител, той имаше и "титлата" председател на Европейския законодателен орган. Пристигането му в залата традиционно беше обявено на италиански като "Il Presidente".

За разлика от някои официални представители на ЕС, които говорят на английски и френски при публични изяви, Сасоли често ползваше и италиански.

Във вторник следващата седмица се очаква евродепутатите да проведат първия тур на гласуване за неговия наследник. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK