Да кажеш на 100 години: Бел свет, мил свет! Поне до 107 да му се радвам!

Снимки: Виолета Атанасова

Баба Цвета отпразнува 100-годишен юбилей

В ранната утрин на нейния вековен юбилей в дома й пристигна фризьорка, която  да я приготви за предстоящите гости. Цветанка Величкова, която е родена на 11 април 1921 година, иска в празничния ден да бъде хубава и спретната, каквато е била във всичките си дни. От стоте си години 74 е преживяла рамо до рамо със своя Стоян, без когото живее от пет години. Задружни бяхме, казва, от комина на нашия дом понякога и дим е излизал, но това беше бял дим, какъвто трябва да има над всяка къща, щом в нея има живи хора. Не сме живели нито в богатство, нито в бедност, но каквото имахме, ни стигаше, и всичко ни беше хубаво, споделя юбилярката.  В  стаята, в която очаква гостите си, нахлува слънце и тя казва: Ето, ще бъде хубав денят, слънцето  дойде.

Баба Цвета или госпожа Цветанка живее самичка, справя се с каквото трябва  и се радва на всичко, което е живичко. Всеки ден при нея идва 17 години по-младата й сестричка Здравка, за да свърши всекидневни грижи по дома и двете да се порадват една на друга. Нямахме деца с моя Таньо – така ни беше отредено, но животът ни беше добър и задружен,  той беше ловджия и много  ходех с него по планините, имахме много приятели, сега са ни приятели техните деца. Всичко за човека му е написано ето тука, казва и посочва челото си. Един ден в моя живот не съм останала да седна така, без работа – сигурно това ме държеше. Сега вече е по-друго, но очите ми се радват на това, което съм ушила ,избродирала, изплела – като дойдете друг път, ще ви покажа и гоблените, и покривките, и кувертюрите. И още ще ви разказвам – един живот е това, не е година-две.

Сред първите утринни гости беше кметът Петър Паунов, който дойде да поздрави юбилярката заедно с цялото си  семейство. Следобедните часове бяха запазени за съседите в блока. Не видях кога минаха тези сто години, просто не ги усетих, чуди се  столетницата, която е в отлично разположение на духа си. Още не съм изморена от живота и искам да изкарам до 107. Бел свет – мил свет! И вие му се радвайте! – благославя милата белокоса старица и прегръща с  усмивка огромния букет, с който й започна  празникът. Да е здрава и да дочака  107-я си рожден ден все така жизнена! Пък после – както дойде.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK