Демерджиев: МВР ще вложи целия си ресурс за изборите, ще се използват СРС-та

Снимка: Infomreja.bg

По думите му МВР и Прокуратурата не бива да воюват

МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства.  Целта е да бъдат заловени и съдени хората, които стоят зад схемите за купуване на гласове. Това заяви в студиото на „Здравей, България" в първото си телевизионно интервю служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  

„Полицията натрупа значителен опит. Амбицията на новото ръководство е да се установят лицата, които стоят зад купуването на гласове. Нашата цел е тези хора да си понесат отговорността. Това ще бъде истинската превенция. Ще впрегнем по-голям ресурс при употребата на СРС-та”, каза той.

По думите му МВР и Прокуратурата не бива да воюват, защото резултатът от това се отразява на българските граждани. Демерджиев поясни, че няма личен конфликт с Иван Гешев. Според него обаче той не е подходящ за позицията на главен прокурор.

За конфликта на „Капитан Андреево":

„МВР не може да изсипе два автобуса с Жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът", каза Демерджиев. 

„Мисля, че жалоните във външната политика, които се поставят, са далеч от противопоставянията, които се налагат напоследък в обществеността. Не виждам да се следва политика, различна от ангажиментите на страната ни, като член на ЕС и на НАТО. Всеки има различни виждания как да се провежда една политика. Не може всички правителства да имат еднакъв подход. Категорично жалоните са тези и не виждам те да не се следват. Напротив, точно обратното е. Не бих участвал в нещо, което е против моите принципи”, поясни той.

По думите му вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало. „Стигна се до заплахи. Двете страни се опитаха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.

Затова се наложило проверка на дописките, които са издавани от директора на „Гранична полиция”.

„В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужният контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Това доведе до ситуацията. Заедно с още няколко ведомства сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, каза още Демерджиев.

За КПКОНПИ:

„Не беше избран председател заради липса на политическа воля. Визирам субектите, които имаха мнозинство в коалицията. Между тях не се получи единомислие по този въпрос”, каза служебният вътрешен министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK