Енергийната ни система остава под риск. Разговорите продължават

Снимка: МРРБ

След среща в МРРБ: Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса

Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за пореден път се ангажира с отговорността за създаване на стандарти за функциониране на сектора и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България.

Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния бранш, регионалния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - началник на ДНСК и експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Спорни поправки в нормативни актове, приети в края на управлението на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра.

„Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток“, каза председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов.  В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена „мина“, която допълнително ще взриви цените“, допълни той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че ведомството има концепция за административна процедура, която да реши казуса, на базата на съществуващото законодателство. Постигнато е съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси. И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус. 

„Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават“, коментира още Иво Арсов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK