Отиде си Недко Каблешков

Снимка: Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“

Недко Каблешков е почетен гражданин на град Кюстендил

Отиде си известният кюстендилски художник Недко Каблешков.

Само преди броени месеци той отпразнува 90-годишния си юбилей.

„Днес, 31 март 2023 г., се сбогуваме с Човека – Епоха. Като изследовател, художник, пръв уредник и най-дългогодишен директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, той е инициаторът и главната движеща сила за построяване на новата, емблематична нейна сграда. Посвещава себе си на художниците от Кюстендилската художествена школа и Майстора. Събира и предпазва от разпиляване безценната колекция от творбите на големия художник, която днес е недостижима мечта и чест за всяка галерия в страната.

За своите достойно изживени 90 години, с присъщата си скромност, той никога не е натрапвал своето присъствие в публичното пространство. В личността му обаче е вплетена историята на едно културно средище, основано благодарение на собствените му човешки възможности, отговорност и пожертвователност. Целта му винаги е била да съхрани и запази за бъдещите поколения най-българския символ на нашия дух, талант и способности“, съобщават от ХГ „Владимир Димитров-Майстора“.

Недко Каблешков е роден на 29 август 1932 г. в София. Голяма част от младежките си години прекарва в Белоградчик. Завършил е специалността „Живопис“ в Художествената академия през 1956 г. при проф. Панайот Панайотов.

Започва своя творчески и професионален път, идвайки в Кюстендил през 1960 г., като превръща художествената галерия в една от емблематичните институции на града. Работи като неин първи и единствен служител – уредник от 1960 г. до 1966 г. В продължение на 33 години е директор на галерията (1966 – 1993 г.).

Недко Каблешков пръв формулира, като знаково за националната ни култура, определението „Кюстендилска художествена школа“ и прозвището – Кюстендил, Град на художниците. Издирва и популяризира имената на всички художници, родени в града или свързани с него от Освобождението до средата на 80-те г. (днес имената са повече от 200). Проучването на кюстендилските художници става опорната точка, благодарение на която Недко Каблешков формира единствения и неповторим облик на фонда на Кюстендилската галерия. Тя притежава най-голямата сбирка с творби на автори от един регион, включително и Майстора, като неделима част от него.

През 60-те г. на ХХ в. инициира възраждането на традицията на кюстендилските художници за уреждане на изложби (датираща от 1919 г.). Формира своя собствен творчески облик на художник като естествено следствие на връзката му с кюстендилските художници и обсебващия дух на Майсторовите творби. Работи главно в областта на пейзажа и портрета. От 1960 г. до днес участва в множество местни, зонални и национални изложби.

Недко Каблешков е основният двигател за построяването през 1972 г. на новата сграда на галерията (във време, когато в града все още не е построена болница). Галерията е първата в страната, специално построена за целта сграда с изцяло естествено, горно осветление.

Продукт на неговата инициативност е и обект „Разширение и реконструкция на галерията“, който почти утроява сегашния ѝ обем, с идея за цялостно представяне на културното наследство на Кюстендил, обхващащо период от почти 8000 години.

Недко Каблешков е човекът, благодарение на когото съществува най-голямата колекция от произведения на най-българския художник – Владимир Димитров – Майстора, плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна дейност. Популяризирането на личността и творчеството на Майстора става смисъл на целия му живот.

Организира повече от 400 изложби в Галерията, страната и чужбина. Кюстендилската галерия става първата в страната с Национална дългосрочна програма за развитие. В продължение на повече от тридесет години е най-активната и продуктивна галерия, до голяма степен определяща развитието на художествената култура в България. През 1975 г. Галерията е определена за „Еталон на галериите в страната“, а във връзка с 25-та си годишнина е наградена с Държавна награда за цялостната си дейност.

По предложение на Недко Каблешков Владимир Димитров – Майстора е първият български автор, честван по линия на ЮНЕСКО. Организатор и инициатор е на юбилейните чествания на големите имена от плеядата кюстендилски художници, които всъщност са и гръбнакът на българската пластична култура: Стоян Венев, Асен Василиев, Кирил Цонев, Борис Колев, Драган Лозенски, Никола Мирчев, Борис Елисеев и др.

За българското изобразително изкуство и фонда на Галерията събира единствената в България колекция от произведения на Николай Дюлгеров, световно известния футурист – кюстендилец по произход.

Недко Каблешков е отдал голяма част от енергията си на творец и общественик на националната ни култура и в частност на Града на художниците. Дългогодишната си научна дейност систематизира в съавторство при съставянето на Научен каталог в три тома, включващ описание на всички творби от фонда на Галерията и техните автори. Има публикации в сп. „Изкуство“, „Славяни“, „Музеи и паметници на културата“ и др. Настоящата му книга, „Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ от 1960 до 1993 г.“ е летопис за историята на Галерията, на художествения живот в града от това време, като достоверен и интригуващ разказ за развитието на българската култура от споменатия период.

Недко Каблешков е почетен гражданин на град Кюстендил. Като потомък на стария копривщенски род Каблешкови, той е активен общественик и секретар на фондация „Тодор Каблешков“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK