Поставиха възпоменателна табела на медиците, загубили битката с COVID - 19 в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Засадиха дърво в двора на болницата, в памет на медиците

Възпоменателна табела с имената на Д-р Даниела Панайотова, Д-р Георги Колешански, Д-р Кирил Димитров, Румен Сираков, Николай Фудулски, Иво Величков и Иван Александров, загубили битката с COVID – 19, беше поставена на входа на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Идеята за това е на Катя Иванова, която е доброволка в три организации в Италия и е кюстендилка. На събитието присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов и директорът на болницата д-р Александър Величков, които засадиха в двора на здравното заведение и дърво в памет на медиците.

"Идеята за засаждане на дървото и към момента възпоменателна табела е на доброволни начала. Представлявам двама посланика за Мир, от които едната дама е доктор, работи в болница като санитарен директор. Всъщност тя е организаторка, даваме награди - грамоти и медали на всички екипи, които работят в Ковид -  отделения и на всички Спешни центрове.

Идвайки си в Кюстендил, идеята ми бе и тук да се случи това. Имаше такава награда и за д-р Александър Величков, която лично съм му връчила през месец февруари", обяви кюстендилката Катя Иванова.

От своя страна директорът на болницата в Кюстендил благодари за поставянето на възпоменателната табела и направи обръщение към кюстендилци. 

"Уважаеми съграждани, колеги! Днес сме се събрали да почетем паметта на персонал на болницата и на ЦСМП, които загубиха живота си в борбата с ковид - инфекцията. С любезното съдействие на г- жа Иванова, представител на италианската фондация DE FINIBUS TERRAE - Края на света, която наблюдава развитието на ковид- епидемията в Италия и целия останал свят.

С аналогия на техния най-заразен град - Бергамо във втората вълна на инфекцията и Кюстендил, който бе най-заразеният град в България, където болните на глава от населението стигнаха големи стойности в началото на втория пик. Персоналът на ЦСМП и болницата се включи активно, за да поеме и да лекува всички тези хора.

Загубихме една част от персонала, който участваше в лечението и в двете лечебни заведения. Те не издържаха битката и изгубиха живота си, като до последно работеха. Загубихме трима лекари и 4-ма медицински работници, между тях шофьор и технолог на болницата. Отдаваме почит към тяхната памет и тяхното дело", обяви д-р Величков, който заедно с Катя Иванова откриха възпоменателната табела на входа на болницата.

Кметът Петър Паунов, който присъстваше на събитието, определи инициативата от страна на Катя Иванова като изключителна и израз на съпричастност към усилията на всички, които се грижат за здравето на населението.

Това не са само изключителни личности и достойни наши съграждани, това са и нашите земни закрилници. Днес почитаме и тези, които се превърнаха и в наши небесни закрилници, защото те не пожалиха живота си и усилията, да се борят за нашия живот и на нашите семейства и близки.

Надявайки се, прекланяйки се пред тяхната памет и на всички през годините, отдали живота си като лекари, грижейки се Кюстендил и гражданите на България, и на всички по целия свят, да носим този светъл техен пример. Да сме наясно и че пътя на доброто, преминава през истинска съпричастност на тези големи сърца“, заяви още Паунов и призова за вслушване към думите на лекарите за ваксиниране срещу COVID - 19.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK